Bucurestenii, campioni la consumul in valuta

Data publicarii: 02-06-2008 | Finante-Banci

Bucurestenii sunt lideri incontestabili din punct de vedere al valorii imprumuturilor destinate finantarii consumului luate in valuta, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Creditele de consum luate in valuta de acestia insumau echivalentul a peste 9 miliarde de lei la finele lunii martie, iar cele in lei - numai 6,8 miliarde de lei. Consumul finantat de imprumuturi in valuta al locuitorilor Capitalei a avansat in primele trei luni cu echivalentul a 1,3 miliarde de lei.

In zece judete ale tarii, valoarea totala a creditelor de consum in valuta o depaseste pe cea a imprumuturilor cu aceeasi destinatie, luate in lei. In afara de Bucuresti, pe lista mai intra si Timis, Sibiu, Salaj, Maramures, Constanta, Cluj, Brasov, Bihor, Alba. Acestea s-au inmultit in primele trei luni ale anului. La sfarsitul lui 2007, numai in Bucuresti si in trei judete - Timis, Salaj si Cluj - creditele de consum in valuta le depaseau pe cele in moneda nationala.

Leul nu a fost doborat

La nivelul intregii tari, creditele de consum in lei detin inca suprematia. Acestea insumau circa 33 de miliarde de lei la finele lunii martie, in timp ce finantarile de acelasi tip luate in valuta depaseau 27 de miliarde de lei.

Finantarile in valuta destinate sustinerii consumului au avansat mai repede decat cele acordate in lei. Preferinta romanilor pentru imprumuturile in valuta este generata de costul mai mic al acestora. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele de consum in lei a fost de 17,7% in martie. La cele de consum in euro DAE medie a fost de numai 10,79% in aceeasi luna.

REGLEMENTARE: BNR se gandeste sa ia masuri

"Ne gandim in continuare si la alte masuri de descurajare a creditelor in valuta si vizam in acest sens o cooperare cu bancile comerciale", declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la inceputul lunii mai. Cooperarea cu bancile facea referire la propunerile unor bancheri de a opri acordarea de credite in valuta sau numai pe cea a imprumuturilor de consum in valuta. Ipotecarele in valuta, care de obicei sunt acordate pe perioade lungi, sunt vazute de multi bancheri ca o optiune justificabila, avand in vedere ca urmeaza sa adoptam euro.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: