Speculantii cu apartamente noi au profituri de pana la 50%

Data publicarii: 02-06-2008 | Imobiliare

Este deja cunoscut faptul ca unii investitori cumpara la pachet mai multe apartamente dintr-un ansamblu rezidential ce va fi finalizat in doi-trei ani, dupa care acestia revand locuintele respective la preturi mult mai mari, noteaza Gandul. Deja finalizate, apartamentele din ansamblul rezidential Quadra Place sunt scoase la vanzare cu zecile de investitorii care au avut grija sa achizitioneze locuintele inca din faza de proiect.

Spre exemplu, un investitor a cumparat la inceputul perioadei de vanzare, 46 de garsoniere si apartamente in proiectul mai sus citat. Dintre acestea, 16 au fost deja vandute in decurs de o luna, a spus Constantin Ularu din cadrul companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania, care se ocupa de vanzarea acestor apartamente.  Un apartament cu doua camere si cu o suprafata de 76 de metri patrati are acum un pret de vanzare de 150.700 de euro plus TVA, adica aproape 2.000 de euro pe metru patrat fara TVA, fata de 1.000 - 1.200 de euro pe metru patrat fara TVA, cat era la lansarea pe piata a proiectului.

Preturi duble pe metru patrat

Un alt investitor, spaniol, nu s-a limitat la a cumpara apartamente doar dintr-un singur ansamblu rezidential, el a achititionat in cinci proiecte: Quadra Place, Asmita Gardens, Rose Garden, Platinum Tower si Residenz, numarul total de locuinte fiind de 27 de unitati. Larisa Coman, de la agentia Imobiliar Expert Grup care se ocupa de vanzarea acestor locuinte, spune ca aceasta este o practica des intalnita: investitorii cumpara inca din faza de proiect apartamentele respective, la preturi bune, uneori si cu discounturi. Investitorul nici nu a fost nevoit sa plateasca valoarea totala a locuintei, la apartamentele din celelalte ansambluri in afara de Quadra Place; acesta a platit doar o parte din valoare, urmand ca dupa semnarea constractului de vanzare cu beneficiarul, o parte din bani vor merge in contul acestuia, iar restul vor trebui platiti dezvoltatorului.

In anuntul de vanzare, o garsoniera in Quadra Place de 50 de metri patrati construiti are un pret total cu TVA de 107.000 de euro, adica 2.140 de euro pe metru patrat. In acest caz, fata de pretul de lansare fara TVA a unei garsoniere de 60.000 de euro, investitorul castiga 30.000 de euro din revanzarea locuintei. In ceea ce priveste apartamentele achizitionate in ansamblul Asmita Gardens, vanzarile au fost pentru moment blocate, din cauza lipsei acordului dezvoltatorului pentru vanzarea acestora.

Nici cei care au cumparat un singur apartament nu au stat pe ganduri, astfel ca pe site-urile imobiliare apar anunturi de inchiriere a apartamentelor cu doua camere si cu o suprafata de 80 de metri patrati , plus locul de parcare la un pret de 800 de euro pe luna, iar garsonierele se inchiriaza cu 500 de euro pe luna.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: