Asigurarile de sanatate, mai avantajoase decat abonamentele la clinicile private

Data publicarii: 03-06-2008 | Finante-Banci

Piata asigurarilor de sanatate incepe sa prinda contur si in Romania, ca o alternativa la sistemul medical de stat, iar lupta pentru acest gen de asigurari se da intre furnizorii de polite private si cei de servicii medicale pe baza de abonament, noteaza Gardianul. Tinta o reprezinta clientii cu venituri peste medie. Fiecare dintre cele doua optiuni are punctele sale forte. In final, insa, alegerea o face doar clientul.

Exista mai multe tipuri de abonamente de sanatate, la clinici private, care includ, in functie de pretul platit, servicii medicale elaborate: de la control general anual, consultatii de medicina generala, analize medicale de laborator, consultatii la medicul de specialitate, servicii de stomatologie si radiologie dentara, asistenta medicala de urgenta, servicii de radiologie-imagistica, pana la mici interventii chirurgicale. Pretul acestora poate varia, in functie de optiuni, intre 20 si 200 de euro pe luna, pentru o singura persoana.

In schimb, politele de asigurare sunt mai ieftine: incep de la 10 euro pe luna, dar pot ajunge si la 235 de euro lunar, in functie de mai multe variabile, cum ar fi: facilitatile oferite, varsta asiguratului, istoricul medical sau limitele de despagubire.

Polita privata de sanatate, incheiata cu o firma de asigurari, poate acoperi  costurile de spitalizare, in institutii medicale din tara, dar si din strainatate,  servicii de ingrijire si hrana, precum si cheltuieli legate de folosirea unei rezerve. De asemenea, in asigurare pot fi incluse si persoanele aflate in intretinerea persoanei asigurate.

Contractul de asigurare se incheie pe o perioada de un an si se prelungeste automat. Insa, in timp ce abonamentele la o clinica privata de sanatate se axeaza mai mult pe prevenirea unor boli, asigurarea de sanatate reprezinta alternativa la care poti apela in caz de nevoie, avand mai mult rol de protectie. Abonamentul la o clinica privata asigura o monitorizare anuala a sanatatii, pacientul beneficiind totodata de acoperirea unor servicii medicale de ambulatoriu complexe,  fara costuri suplimentare, in cazul unor afectiuni care implica tratament si investigatii indelungate.

Pe de alta parte, in cazul unui abonament privat, interventiile chirurgicale costisitoare nu sunt incluse, de obicei, insa asigurarile pot oferi limite anuale de despagubire, care pot ajunge chiar pana la 100.000 de euro.

Asadar, in cazul asigurarilor de sanatate raportul dintre pret si beneficii este bun, fata de abonamentul medical, mai ales daca riscurile asigurate se intampla. In schimb, abonamentele traditionale ofera doar acces la o serie de servicii, fara a acoperi insa nici un risc. Totusi, la asigurarile de sanatate, preturile difera de la persoana la persoana,  in functie de predispozitia acesteia la imbolnavire, astfel ca pretul unei polite de sanatate este mai mare la persoanele care prezinta un risc mai mare de imbolnavire, sau au un istoric numeros de afectiuni.

De exemplu, un pensionar poate plati chiar si de doua ori mai mult decat o persoana activa pentru o asigurare. In plus, unele polite presupun coplata, de catre asigurat, a unor servicii medicale mai scumpe. Potrivit legii, asigurarile private de sanatate pentru plata serviciilor medicale constituie un sistem facultativ, suplimentar celui obligatoriu, care acopera asiguratilor serviciile medicale, in conditiile legislatiei privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Serviciile medicale acoperite in temeiul unei asigurari private constituie pachetul suplimentar de servicii, spre deosebire de cele acoperite prin asigurarile sociale de sanatate, care reprezinta pachetul de servicii de baza.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: