Cei mai bogati 25 de europeni

Data publicarii: 03-06-2008 | International

Cei 298 de miliardari europeni care figureaza in cel mai recent clasament Forbes valoreaza impreuna 893 miliarde de euro. Nu toti se pot mandri cu titulatura de cel mai bogat european. Numarul unu este suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea. in adolescenta isi castiga existenta vanzand la bucata cutii de chibrituri si stilouri cumparate angro si foarte ieftin din Stockholm. Mai tarziu si-a descoperit adevarata vocatie: conceperea si vanzarea de mobila.

Fondatorul Ikea are o avere estimata la 19,8 miliarde de euro, dar este recunoscut pentru stilul de viata simplu. Imperiul sau continua sa se extinda. La jumatatea lunii aprilie, a fost inaugurat magazinul Ikea din cartierul Red Hook, in inima Brooklynului. Este primul magazin Ikea din New York si cel cu numarul 227 per total. Suedezul e greu de ajuns din urma, dar cel mai aproape de el, ca avere, este Oleg Deripaska. Magnatul rus (si prieten cu Vladimir Putin) este al doilea cel mai bogat om din Europa, cu o valoare neta de 17,9 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a averii sale a aparut gratie implicarii in industria ruseasca a aluminiului. Deripaska este primul dintr-un contingent impresionant de rusi foarte bogati, marea lor majoritate rezidenti ai Moscovei. Fosta republica sovietica se lauda cu 87 de miliardari cu o valoare colectiva neta de 300,7 miliarde de euro. Printre cei mai celebri miliardari ai Rusiei figureaza Roman Abramovici (locul 5) sau Vagit Alekperov (locul 22 - patronul Lukoil). in realitate, 12 dintre cei mai bogati 25 de europeni sunt rusi.

GERMANIA ARE 59 DE MILIARDARI

Dupa Rusia, in privinta populatiei de miliardari, se afla Germania si cei 59 de cetateni foarte bogati care valoreaza impreuna 181,5 miliarde euro. Cel mai bogat dintre ei este Karl Albrecht (locul trei in topul celor mai bogati 25 de europeni). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, el si fratele sau Theo au preluat bacania de cartier infiintata de mama lor pe care au transformat-o intr-un lant de supermarketuri: Aldi. "Valoarea" lui Karl este astazi de 17,2 miliarde euro. Fratele sau Theo valoreaza, la randul sau, 14,7 miliarde euro. in primii zece europeni superbogati se afla si doi francezi. Bernard Arnault, locul patru cu 16,3 miliarde euro, patronul fabricii LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, specializata in produse de lux. Celalalt cetatean francez este de fapt o femeie, si cea mai bogata din lume, Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L'Oreal, Eugène Schueller.

MAREA BRITANIE - LOCUL TREI LA MILIARDARI

Regatul Unit detine locul trei in ceea ce priveste miliardarii din Europa, relateaza Le Figaro. Cel mai bogat britanic, Gerald Cavendish Grosvenor, este al 18-a miliardar european, cu o avere bazata pe afaceri imobiliare. Familia sa a cumparat, in secolul XVII, sute de hectare de pamant in Londra in schimbul unor sume modice. Atunci era teren agricol. Astazi, Grosvenor valoreaza 8,9 miliarde euro.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: