Pretul petrolului se va mentine peste 100 dolari/baril in 2009

Data publicarii: 03-06-2008 | International

Pretul petrolului ar trebui sa se mentina peste 100 dolari pe baril pana in 2009, odata ce oferta incearca sa tina pasul cu cererea, potrivit administratiei de informare pentru energie (EIA), informeaza Reuters.

"Piata petroliera globala functioneaza inca la o capacitate de productie scazuta", a declarat seful administratiei de informare pentru energie (EIA), Guy Caruso, in cadrul sumitului Reuters pe probleme de energie globala, la New York.

Pretul petrolului a crescut de sase ori din 2002 pana in prezent, la 130 dolari pe baril, odata cu cresterea cererii din China si alte state emergente a contractat rezervele, lucru ce a adaugat presiune asupra economiei din SUA, deja afectata de criza creditelor.

Caruso a afirmat ca majorarea preturilor la petrol va determina noi cresteri ale pretului la benzina in SUA vara aceasta.

"Daca pretul petrolului va oscila in jurul valorii de 120-125 dolari pe baril, pretul benzinei ar putea fi de aproximativ 4,10 dolari galonul", a declarat Caruso.

Caruso a adaugat ca EIA va revizui probabil estimarile pentru cererea de petrol din SUA in 2008 in scadere cu 10.000 barili pe zi.

Seful EIA a declarat ca orice incetinire a economiei SUA este temperata de o cerere puternica pentru energie in Asia si Orientul Mijlociu, mentinand piata petroliera tensionata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: