Angajatii, folositi tot mai des pe post de head-hunter

Data publicarii: 04-06-2008 | HR/Cariere

Bonusul pe care il primeste un salariat care a contribuit la angajarea de personal poate fi si de 1.000 euro, noteaza Adevarul. Recomandarile salariatilor unei companii in ceea ce priveste angajarea unui prieten sau cunostinte poate scuti firma de cheltuieli importante.

Departe de a mai fi considerata o angajare pe "pile", recrutarea prin recomandare este un instrument preferat de companiile care resimt lipsa fortei de munca. In plus, angajatul care a contribuit la alegerea unei persoane este rasplatit cu un bonus care poate ajunge si la 1.000 de euro, in functie de pozitia pe care a fost incadrat cel recomandat.

Avantaje pentru ambele parti

Specialistii in resurse umane considera ca angajarea prin recomandare nu este un fenomen excusiv al zilelor noastre. El exista si inainte de 1990, insa atunci acest mecanism era resimtit ca un privilegiu. "Daca ne intoarcem cu gandul la anii de dinainte de '90, majoritatea angajarilor in posturile bune se faceau prin "recomandari", dar intelesul acestora era cu totul altul", a declarat, pentru "Adevarul", Ruxandra Stoian, director servicii consultanta in resurse umane in cadrul PwC.

Potrivit acesteia, practica angajarii rudelor sau cunostintelor personale nu are nimic de-a face cu sistemul de astazi de bonusare pentru recomandarea unui candidat valoros. Acest sistem de facilitare a recrutarii are mai multe avantaje: pe de o parte, permite atragerea pe cai mai putin conventionale a unor candidati, iar profilul acestora va fi mai apropiat de cerintele postului, deoarece angajatii actuali cunosc destul de bine de ce fel de persoane este nevoie. "Ei au tot interesul sa isi gaseasca viitori colegi cu care sa poata colabora eficient si pe care sa se poata baza", a precizat Stoian.

Costurile scad considerabil

Mai mult decat atat, recrutarea prin intermediul recomandarilor facute de angajatii deja existenti este una din metodele preferate ale angajatorilor. Costurile directe sunt reduse considerabil, in conditiile in care este evitat onorariul ce ar fi trebuit platit unei agentii de recrutare.

In plus, sunt minimalizate si costurile indirecte, prin cresterea vitezei de ocupare a unui post vacant, reducerea numarului de interviuri cu candidati nepotriviti etc. Potrivit reprezentantilor de resurse umane, recrutarea prin aceasta metoda da rezultate foarte bune atunci cand se are in vedere angajarea unui specialist.

"De obicei, este vorba despre pozitii de junior si middle management, dar cateodata sunt vizate si posturile unor specialisti cu calificari deosebite", spune Stoian.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: