BNR bate 500 de monede de argint dedicate aniversarii economistului Costin Kiritescu

Data publicarii: 04-06-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 6 iunie 2008, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea economistului Costin Kiritescu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:

  • valoare nominala: 10 lei
  • material:   argint 999 ‰;
  • greutate:   31,103 grame;
  • forma:    rotunda;
  • diametru:   37 mm;
  • calitate:    proof;
  • margine:   zimtata;

Aversul prezinta, in partea superioara, imaginile a trei monede care au circulat in tarile romane, respectiv: gros emis de Petru Musat, ducat muntean emis de Vladislav I si taler-leu olandez; in zona centrala, textul "ROMANIA" si valoarea nominala a monedei - 10 LEI; iar in partea inferioara, anul emisiunii - 2008, scris vertical, stema Romaniei si imaginile primelor monede romanesti de circulatie - 1 BAN 1867 si 1 LEU 1870. Cele 5 monede fac trimitere la monumentala lucrare a lui Costin Kiritescu: "Sistemul banesc al leului si precursorii lui". La exterior, langa chenar, se afla un cerc perlat.

Reversul prezinta, portretul economistului Costin Kiritescu, un citat din opera sa - "Am simtit infiorat respiratia adanca a istoriei", o carte deschisa si o calimara cu o pana de scris - simboluri ale activitatii publicistice ale profesorului Kiritescu; la exterior, inscriptiile circulare "COSTIN KIRITESCU", "1908" si "100 ANI DE LA NASTERE", iar langa chenar, un cerc perlat.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea economistului Costin Kiritescu se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: