Boomul salariilor, risc de inflatie si concedieri

Data publicarii: 05-06-2008 | Economie

Majorarea salariilor cu 24,8% in luna aprilie, pana la un nivel mediu de 1.282 de lei (350 de euro), reprezinta "un atac direct la competitivitate", a avertizat ieri viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu.

In timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca autoritatile pregatesc un set de masuri pentru ca romanii sa ajunga la un salariu mediu de 500 de euro, la nivelul Cehiei si al Slovaciei, consultantii avertizeaza ca se apropie momentul in care companiile vor trece la concedieri pentru a tine in frau cresterile de salarii. "Am cerut Ministerului Economiei ca, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, sa stabileasca un set de masuri care sa ne permita, de exemplu, ca Romania sa aiba acelasi nivel de dezvoltare economica precum Cehia si Slovacia, doua tari din centrul Europei care au plecat cu un avantaj in 1990, dupa caderea regimului comunist, dar care au avut o perioada de tranzitie mai scurta.

Un alt obiectiv pe care doresc sa-l stabilim este atingerea unor praguri bine definite in ceea ce inseamna castigul Real pentru cetatean si am cerut sa se stabileasca un plan concret de masuri pentru atingerea nivelului de 500 de euro al salariului mediu pe economie", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Guvernului a aratat ca aceste obiective sunt incluse in planul de actiuni aferent Strategiei Lisabona, aprobat miercuri de Guvern.

In aprilie, cele mai importante majorari salariale, sustinute mai ales de acordarea primelor de Paste, au fost inregistrate in sectorul mijloacelor de transport rutier si al transporturilor pe apa (peste 40%), in industria miniera, extractia hidrocarburilor, industria de prelucrare a titeiului, tratarea combustibililor nucleari, cu cresteri intre 19% si 38%. Dar salariile mai mari antreneaza majorarea costurilor fixe, ceea ce ar putea aduce si valuri de concedieri. "Cresterile rapide de salarii din ultimii ani au incarcat tot mai mult firmele de pe piata locala cu costuri fixe. Costurile cu salariile cantaresc din ce in ce mai greu si nu este departe momentul in care unele companii vor fi nevoite sa treaca la restrangerea numarului de angajati, pentru a taia din costuri", spune Csaba Gergely, senior consultant in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: