Pilonul II, insuficient pentru o pensie decenta

Data publicarii: 06-06-2008 | Finante-Banci

Pensia acordata de stat (Pilonul I) si suma care se va acumula in contul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) nu vor asigura siguranta financiara la sfarsitul perioadei active a unei persoane.

"Cu ce se contribuie in momentul de fata la Pilonul II si Pilonul III nu se va ajunge la o pensie de 1.000 de euro pe luna", a declarat ieri Radu Vasilescu, director general fond de pensii, la un seminar pe tema pensiilor. Acesta a explicat ca un participant in sistem cu un salariu lunar actual de 439 euro (salariul mediu brut din Romania in martie 2008), cu o crestere salariala anuala de cinci la suta, va obtine dupa 35 de ani de contributie pe Pilonul II o pensie lunara de 197,68 euro (731 lei), iar pe Pilonul III, cu o contributie de 33,78 euro pe luna, in limita deductibilitatilor actuale, o pensie lunara de 133,25 euro (493 lei).

Pentru a obtine o pensie de 1.000 de euro pe luna in 2043, in conditiile reglementarilor actuale, participantul ar trebui sa aiba un salariu brut de 1.680 euro, respectiv un salariu net de 1.176 euro, a adaugat Vasilescu. Acesta a precizat ca autoritatile ar trebui sa reduca perioada, de opt ani, pana cand procentul din contributia la asigurarile sociale de stat care intra in administrare privata va creste de la 2%, in acest an, la 6%.

Potrivit legislatiei, in primul an de activitate, doua puncte procentuale din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata.

Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani, pana in 2016.

Curentul