Preturile mici la aparatele de aer conditionat ascund taxe suplimentare uriase

Data publicarii: 09-06-2008 | Afaceri

Marii retaileri distribuitori de echipamente de aer conditionat si-au pus in aplicare strategiile de ademenire a clientilor prin oferte care pot fi inselatoare, noteaza Gardianul. Unele magazine promit aparate ieftine, dar in spatele ofertei stau costuri mari pentru montare si pentru transport. Alte firme ofera gratuitate la serviciile de transport si instalare, dar costuri la echipamente mai mari. De fapt, producatorii adauga la pret lucrarile si "bacsisul" mesterilor. Si preturile la teava frigorifica ard la buzunar. In schimb, timpul de asteptare pentru montare s-a redus fata de anul trecut la maximum o saptamana.

Marile companii distribuitoare de "aer conditionat" se  intrec in oferte speciale. La unele dintre acestea, montarea si distribuirea se pot face prin firme partenere care trebuie sa-si traga si ele cota parte din serviciu, dar nu din pretul aparatului, ci din buzunarul clientului. Cat priveste timpul pentru instalare, el poate varia datorita cererii, cel putin 4-5 zile. La Altex, un aparat de aer conditionat costa intre 600 si 2.000 de lei, la care se mai adauga 350 de lei taxa de instalare, insa transportul este gratuit. "Pretul aparatului de aer conditionat afisat nu contine si costul de instalare. Acest cost se achita separat la unul dintre magazinele Altex, fie la firma care se ocupa de montaj. Montajul aparatului de aer conditionat se face numai in urma unei programari facute de catre cumparator, prin telefon, la firma specializata indicata pe certificatul de garantie", se arata pe site-ul companiei.

Preturile la "aer" taie respiratia clientilor

Potrivit unui reprezentant al societatii, taxa de montare ar mai putea creste, pe motiv ca s-au scumpit materialele. In plus, oferta include doar 3 metri de teava frigorifica, iar ce depaseste aceasta lungime se plateste din buzunarul propriu cu cateva sute de mii pe metru. Instalarea se face in maximum 5 zile, iar garantia variaza, in functie de firma producatoare a aparatului, intre un an si cinci ani.

La Domo, taxa de instalare variaza intre 290 si 370 de lei, insa aparatele sunt ceva mai costisitoare: intre 870 si 3.500 de lei. "Desi par mai scumpe, unele aparate au taxa de montare inclusa", ne-a spus unul din vanzatorii firmei. La Flanco, "preturile nu sunt chiar asa blana", acestea osciland intre 1.100 si 3.500 lei. Majoritatea echipamentelor au montarea inclusa in cost, un singur aparat facand exceptie. Montarea lui, realizata dupa o programare prealabila la service-urile partenere, se ridica la 300 lei. Ceva mai scump este si "aerul" de la Aer Instal, unde aparatele ajung de la 1.100 la 3.000 de lei si se instaleaza in 4-5 zile. Montarea aparatului este intotdeauna inclusa in pret, insa tot in limita a trei metri de teava frigorifica. Ceea ce depaseste adauga la pret un plus de 65 de lei/ metru.

Integral in Gardianul