Bancherii se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare

Data publicarii: 10-06-2008 | Finante-Banci

Standardele de creditare pentru populatie s-au relaxat arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei in randul bancilor comerciale. In trimestrul doi, bancile se asteapta insa la o inasprire atat a standardelor cat si a termenilor de creditare.

Concurenta din sistemul bancar si asteptarile privind evolutia economiei au fost cei doi factori care au dus la relaxarea standardelor de creditare in primele 3 luni ale anului, arata un sondaj realizat de BNR.

Dintre factorii care determina standardul de creditare aplicat de o banca, cresterea ponderii maxime a creditului in valoarea garantiei si cresterea ponderii serviciului datoriei in veniturile disponibile au fost cele doua elemente care au contribuit la relaxarea standardelor.

Adica elementele care au facut obtinerea unui credit mai usoara. Bancile intervievate nu sunt insa la fel de optimiste si pentru semestrul doi.

Majoritatea se asteapta ca standardele aplicate sa se inaspreasca atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele de consum.

Bancile sunt la fel de pesimiste si in privinta termenilor de creditare pentru consum. Cu alte cuvinte se asteapta la o scumpire a creditelor in trimestrul doi. Concluzia? Creditele de consum devin mai scumpe si mai greu de obtinut.

The Money Channel