De ce cresc preturile ansamblurilor rezidentiale

Data publicarii: 11-06-2008 | Imobiliare

Peste 70% dintre IMM-uri se confrunta cu problema fortei de munca, iar cele mai multe se afla in domeniul constructiilor, se arata intr-un studiu remis BankNews.ro.
               
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 au fost impuse conditii serioase privind forta de munca. Ca urmare a acestui lucru, mai mult de 80% dintre companiile romanesti nu mai reusesc sa-si asigure resursele umane necesare desfasurarii activitatii. Intreprinderile gasesc din ce mai greu lucratori, chiar si in zona muncitorilor necalificati. Zona cu cel mai mare deficit din acest punct de vedere este cea industriala, insa exista mari probleme si in constructii.
               
In 2007, 14.000 de companii au dat faliment,  iar anul acesta falimentul creste cu aproximativ 35%, desi Romania face parte din UE de un an. Potrivit datelor Patronatului Societatilor din Constructii, deficitul de forta de munca din sectorul constructiilor este estimat la circa 170.000 de muncitori. Din pacate, prea multi romani aleg calea strainatatii. Daca un muncitor in constructii castiga, in Romania, 300 - 400 de euro, iar in Italia aproximativ 1.000 de euro lunar, era normal ca forta de munca autohtona sa migreze spre tarile unde se castiga de pana la trei ori mai mult.
               
In topul falimentului, constructiile se afla pe locul 4, desi pana nu demult acestui domeniu ii era atribuit locul 10. Cu toate ca isi atrage un grad ridicat de investitii, domeniul ramane unul riscant, mai ales pentru distribuitorii de materiale de constructii mici si mijlocii. Desi afacerile de profil au un ritm de crestere impresionant, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor (ARACO), 600 de firme din constructii au dat faliment in 2007. Lipsa solvabilitatilor a fost adesea cauzata de incapacitatea de a face fata tuturor contractelor, lipsa experientei si datoriile foarte mari la banci.
 
Lipsa fortei de munca in constructii afecteaza piata imobiliara

"Criza fortei de munca in contructii are un impact direct asupra secotrului imobiliar conducand la o mare presiune ce se exercita asupra firmelor de contructie serioase, care nu fac fata sau chiar refuza lucrari. Toate acestea genereaza disfuctionalitati si intarzieri in constructia ansamblurilor noi", spune Irina Petrescu, partener ESOP Consulting.
 
Lipsa fortei de munca afecteaza preturile

Criza din constructii inseamna nu doar disfuctionalitati si intarzieri, dar si costuri din ce in ce mai ridicate pentru dezvoltatori: cresterea costurilor cu forta de munca si cresterea alarmanta a preturilor materialelor de constructii.

"Oamenii au in continuare nevoie de case, iar deficitul de locuinte noi are valori mari. In conditiile in care cererea de locuinte de pe piata este nesatisfacuta si inca in asteptare, lipsa fortei de munca intarzie finalizarea proiectelor si, astfel,  se exercita o presiune destul de mare asupra chiriilor si a costurilor privind constructiile.  Astfel, este greu de crezut ca in viiitorul apropiat preturile pentru locuinte finzalizate si in curs de finalizare ar putea scadea. Chiar daca urmeaza aceasta perioada de vara si concedii in care ritmul vanzarilor incetineete, multi dintre dezvoltatori au in vedre sa acorde discouturi sau promotii. Estimam ca din toamna preturile locuintelor noi vor incepe sa creasc, intr-un ritm mai temperat, cei drept,  de cca 5-10%", mai spun specialistii ESOP.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: