Moody's: Bancile din Romania ar trebui sa isi diversifice sursele de finantare

Data publicarii: 13-06-2008 | Finante-Banci

Bancile din Romania ar trebui sa isi extinda sursele de finantare, iar o solutie ar fi emisiunea de obligatiuni ipotecare ca alternativa la imprumuturile de la bancile mama, a declarat seful agentiei de rating Moody's pentru Europa Centrala, Petr Vins.

Momentan, bancile din Romania sunt sustinute de actionarii straini, deoarece piata ofera o crestere foarte buna, insa institutiile financiare din Romania nu se pot baza la nesfarsit pe sustinerea actionarilor, a apreciat analistul.

In privinta riscurilor legate de creditarea in valuta, economistul de la Moody's recomanda bancilor sa foloseasca instrumente de protectie impotriva riscului valutar (hedging) din cauza volatilitatii cursului de schimb.

Insula de lichiditate

Pe de alta parte, Moody's considera ca Europa Centrala si de Est a ramas o "insula de lichiditate" pe piata internationala, in conditiile in care multe din marile banci occidentale se confrunta cu probleme legate de lipsa de lichiditate, pe fondul crizei financiare internationale.

El a mai explicat ca agentia de rating este "confortabila" cu nivelul actual al calificativelor atribuite Romaniei si ca, din punct de vedere al riscurilor, Romania se situeaza in zona de mijloc intre statele central si est-europene dupa rezistenta la socurile externe.

Moody's ia in calcul pentru stabilirea ratingurilor nu doar factorii interni, ci si conditiile financiare externe.

De asemenea, Moody va evalua, dupa alegeri, si strategia guvernamentala a Romaniei, care poate influenta situatia economica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: