Metoda semaforului, pentru reducerea porcariilor alimentare
Data publicarii: 13-06-2008 | LifestyleIngredientele nesanatoase - scrise cu rosu, cele sanatoase - cu verde. Parlamentarii europeni, medicii si reprezentantii industriei alimentare vor un sistem comun, simplu si inteligibil pentru toti consumatorii, noteaza Gandul.
80 la suta dintre consumatorii europeni au declarat ca nu inteleg sistemul actual de etichetare a produselor alimentare si vor inlocuirea lui cu unul mai eficient, conform unui studiu al Biroului Organizatiilor de Consumatori Europeni (BEUC). Datele au fost prezentate in cadrul dezbaterii publice "Etichetarea eficienta in lupta cu obezitatea", organizat la Parlamentul European de catre europarlamentarul roman Magor Imre Csibi, vicepresedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara.
La eveniment au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, organizatiilor de consumatori, producatori si medici. Acestia au incercat sa ajunga la o intelegere privind maniera cea mai eficienta de etichetare a produselor alimentare, astfel incat sa vina in ajutorul celor care vor sa aiba o dieta echilibrata si sanatoasa, si sa cunoasca aportul zilnic de diferiti nutrienti. Participantii au discutat despre o ierarhizare a acestora, precum si locul de prezentare al lor pe eticheta.
Succesul modelului englezesc
Foarte populara s-a dovedit metoda adoptata deja de Marea Britanie, care a elaborat o prezentare tip "semafor". Aceasta prevede ca ingredientele si produsele nesanatoase sa fie prezentate cu/pe fond rosu, cele normale cu galben si cele mai sanatoase cu verde. "Codul culorilor este foarte relevant si eficient. In doar 3 luni de la implementare s-a observat o crestere cu 10 procente la vanzarea produselor verzi si o scadere cu 12 procente la cele rosii. In plus, aceasta maniera de etichetare s-a dovedit a fi un stimulent si pentru producatori, de a face alimente mai sanatoase", a explicat Rosemary Hignett de la Agentia pentru Standarde Alimentare.
O problema destul de controversata a fost cea privind modul in care vor fi trecute ingredientele pe eticheta. Studiile arata ca majoritatea consumatorilor doresc ca acestea sa fie prezentate pe fata produsului. Cea mai eficienta metoda ar fi a tabelului, care sa prezinte informatiile despre calorii, grasimi, carbohidrati, ingrediente saturate, sare si zahar. Optionale sunt informatiile despre ingredientii alergeni, grasimile trans, fibre si proteine, desi se doreste includerea celor doua din urma pe lista obligatorie. Nu s-a stabilit inca daca pe etichete vor fi trecute atat tara de origine a produsului, cat si tara de origine a ingredientelor folosite.
Producatorii vor sa le invatam "hieroglifele" la scoala
Cei prezenti la dezbaterea publica au recunoscut unanim ca toate informatiile ar trebui notate cu caractere de minimum 3 milimetri, sa existe un contrast insemnat intre fond si caractere, iar informatiile facultative sa nu ocupe locul si spatiul celor optionale.
Partile nu au reusit sa se inteleaga deloc asupra unitatii de masura in care vor fi trecute informatiile, daca ar trebui prezentate pe suta de grame de produs, pe portie sau procent din doza zilnica recomandata. Se pare ca in toate aceste situatii exista probleme de intelegere a termenilor, deoarece fiecare consumator are un regim propriu si intelege diferit notiunea de portie. Reprezentantii industriei alimentare au sustinut ideea lizibilitatii textului, dar ca trebuie luat in calcul educarea consumatorilor din scoli, pentru ca ei sa stie rolul diferitelor substante trecute pe eticheta.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri