Cel mai ieftin teren pentru vila la munte: 30 euro/mp

Data publicarii: 13-06-2008 | Imobiliare

Terenurile in statiunile cele mai populare de pe Valea Prahovei s-au scumpit in ultimul an, pana si strainii considerandu-le foarte scumpe. "Piata terenurilor la munte este inghetata in acest an. Vanzarile au scazut cu 40-45% fata de anul trecut. Principalul motiv este acela ca preturile cerute de proprietarii terenurilor sunt nejustificat de mari", a spus Adrian Lung, administrator al agentiei imobiliare Sinamont. Localitatile unde suprafetele de teren sunt aproape epuizate, inexistente sunt Predeal si Sinaia.

Acesta este un motiv pentru care pe metrul patrat de teren sunt cerute sume foarte mari. In Sinaia, metrul patrat de teren disponibil variaza intre 350 si 800 de euro.

La 350 de euro metrul patrat mai sunt disponibile cateva suprafete de teren pe langa Castelul Peles, in timp ce 800 de euro pe metrul patrat de teren este pretul cerut pentru o suprafata situata in apropierea hotelui Furnica.

Situatia este asemanatoare si in statiunea Predeal. Aici, un metru patrat de teren variaza ca pret intre 400 si 800 de euro, in functie de amplasament si de existenta utilitatilor. "Un teren cu toate utilitatile existente este cu 40% mai scump decat un teren asemanator ca si suprafata", a amintit Adrian Lung. Cresterea preturilor este provocata de speculatori. "Pe piata nu mai sunt de mult proprietari. Cei ce vand acum terenuri, speculatorii, le-au cumparat pe nimica toata de la proprietari, in urma cu cativa ani, si acum asteapta sa dea lovitura", a precizat administratorul Sinamont.

Localitatile cu terenuri mai accesibile ca pret sunt Breaza, Cornu, Comarnic si Campina. Cele mai mici preturi sunt in Comarnic. Aici, pentru constructia unei case proprietarul va cheltui pe teren 30-35 de euro pe metrul patrat. In statiunea montana Breaza, cei care vor sa isi construiasca o casa de vacanta trebuie sa stie ca pretul terenului variaza intre 50 si 60 de euro metrul patrat.

In orasul Cornu, metrul patrat de teren este scos la vanzare cu un pret de aproximativ 40 de euro. Potrivit lui Adrian Lung, preturile la terenurile de la munte vor scadea. "Nu pot spune cu cat, dar cu siguranta se va micsora. Speculatorii nu vor avea cui sa mai vanda. Cei ce vor sa isi construiasca locuinte de vacanta se indreapta catre Bulgaria, ba chiar si catre Germania. Decat sa plateasca zeci de mii de euro doar pe un teren, mai bine isi cumpara un apartament in Germania cu 12.000 de euro, tot intr-o zona montana", a mai spus Adrian Lung.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: