120 francize de top

Data publicarii: 18-06-2008 | Afaceri

Cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro in prima jumatate de an, acest mod de a face afaceri castiga tot mai mult teren. Cele mai ieftine afaceri in franciza prezente pe piata romaneasca necesita investitii de 3.500 de euro, iar cele mai scumpe depasesc doua milioane de euro, potrivit suplimentului revistei "Capital" "120 francize de top din Romania 2008", lansat ieri. Cele mai ieftine francize dupa investitia totala initiala sunt Rodipet (350 de euro), Trident Dental (500 de euro) si American Hot Dog (incepand cu 800 de euro).

Datele companiei de consultanta in francize CHR Consulting arata ca numarul afacerilor dezvoltate in sistem de franciza este in crestere cu 20% pe an, in ultimii patru ani. Daca anul trecut aveam 350 de branduri de francize, din care 94 erau romanesti, la sfarsitul primului semestru din acest an am ajuns la un numar total de 403 francize, din care 155 sunt fondate de romani. De asemenea, in ultimii ani, romanii sunt din ce in ce mai dispusi sa investeasca tot mai multi bani intr-o afacere de tip franciza.

"Referitor la nivelul mediu al investitiilor pe piata francizei, se constata o tendinta de crestere, de la 150.000 de euro la 200.000 de euro pe unitate, in sectorul de retail, si de la 25.000 euro la 40.000 euro, in segmentul serviciilor", a declarat, ieri, la lansarea suplimentului, Iulian Bortos, redactorul-sef al revistei "Capital".

Capitala, centrul francizelor

Retelele de francize din Romania au realizat, in primul semestru, o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro, conform estimarilor lui Razvan Blid, directorul general al CHR Consulting. Aproape o treime (31%) dintre francizele straine venite in Romania provin din SUA. Acestea sunt urmate de francizele italiene (21%) si de cele frantuzesti (13%).

Rampa de lansare pentru francizele internationale ramane Bucurestiul, cu locuitorii cu cea mai mare putere de cumparare din tara. Marile orase ale Romaniei, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Brasov, sunt si ele "gazde" bune pentru businessurile in franciza. Potrivit clasamentului "Capital", Rodipet este franciza autohtona cu cele mai multe unitati deschise, in numar de 370. Aceasta este urmata de Auguri, cu 145 unitati, si de Romstal - cu 107 unitati.

Majoritatea francizatilor au lucrat la patroni

Persoanele care aleg sa investeasca in afacerile in franciza au, in mare parte, varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani. Majoritatea (peste 70%) dintre cei care formeaza cele 120 de retele de francizati cuprinse in anuarul "Capital" au studii superioare. Aceeasi proportie de 70% se pastreaza si cand vine vorba despre ocupatia anterioara, majoritatea fiind fosti angajati.

De asemenea, daca analizam sursa banilor cu care au fost puse pe picioare afacerile in franciza se observa ca jumatate din investitia pentru inceperea businessului este acoperita de banii omului de afaceri, in timp ce cealalta jumatate reprezinta imprumuturi de la prieteni sau de la banci.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: