Sefa Supravegherii Asigurarilor din Romania este asociat al ASIROM

Data publicarii: 18-06-2008 | Afaceri

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a tinut sub tacere relatiile personale de afaceri cu ASIROM, noteaza Adevarul. Cu toate ca ar trebui sa vegheze la respectarea regulilor jocului pe piata asigurarilor, presedintele CSA, Angela Toncescu, este asociat al unuia dintre jucatorii de pe piata, ASIROM! Mai mult, sefa CSA face si tranzactii personale cu firmele asociate cu ASIROM. Anul trecut si-a vandut BMW-ul X5 catre Interagro cu un pret susceptibil de a fi supraevaluat.

Angela Toncescu, in Asirom Concordia

Presedintele Consiliului CSA, Angela Toncescu, este actionar minoritar al "ASIROM - Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative" SA. Pachetul majoritar de actiuni al acestei companii este detinut de "Asigurarea Romaneasca - ASIROM" SA, iar un alt asociat este magnatul Ioan Niculae, artizanul afacerii "Tutunul Romanesc". Toncescu mai este asociata cu ASIROM si, implicit, cu Ioan Niculae in alte cateva firme, aspect nementionat in declaratia de avere sau in cea de interese.

De altfel, declaratia de interese nici nu a fost facuta publica pe site-ul institutiei. Nu a mentionat in declaratia de avere publicata pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ca ar fi actionar in vreo societate comerciala, cu atat mai putin in unele asociate cu ASIROM, companie pe care domnia sa are obligatia sa o supravegheze.

La capitolul declaratie de avere, Angela Toncescu a "omis" sa mentioneze si ce salariu anual are, in calitate de presedinte al Consiliului CSA.

Si-a vandut X5-ul catre "Interagro"

Ca un amanunt interesant si deloc de neglijat, Angela Toncescu a avut, si ca persoana fizica, relatii de natura comerciala cu firmele din grupul ASIROM. Presedintele CSA mentioneaza in declaratia de avere ca a vandut societatii "Interagro" un autoturism BMW X5 contra sumei de 25.000 de euro. Tranzactia a fost facuta in 2007, iar autoturismul era fabricat in anul 2000. Insa, daca ne raportam la preturile pietei second-hand pentru un astfel de autoturism, pretul tranzactiei este susceptibil de a fi supraevaluat cu 5.000-7.000 de euro.

Raspunsuri prin intermediari

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, "Interagro" SA, firma care a cumparat autoturismul, detine actiuni la "ASIROM - Concordia" si la alte firme patronate de Ioan Niculae.

Presedintele Consiliului CSA, Angela Toncescu, a evitat sa discute cu reporterii "Adevarul". Directorul de comunicare al CSA, Mirela Antohi, si-a asumat totusi rolul de intermediar al discutiilor. Aceasta ne-a comunicat ca "intelege" de la Angela Toncescu ca nu este asociata in nicio societate de asigurare. Certitudinea avea sa i se spulbere insa in doar cateva zeci de secunde, astfel ca a solicitat un nou ragaz, pentru a se consulta din nou cu Angela Toncescu.

"Intr-adevar, situatia este exact cum ati prezentat-o dvs., dar inteleg ca nu incalca legislatia in vigoare. Nu exista nicio problema din punct de vedere legal. Doamna Toncescu nu este asociata direct in ­ASIROM"!

Despre incompatibilitate

Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Capitolul 3, Sectiunea 5, art. 94, alin. (2), lit. d: "Calitatea de functionar public este incompatibila (...) cu calitatea de membru al unui grup de interese economic".

In acest context, mai trebuie mentionat ca CSA este autoritate autonoma de specialitate, infiintata in 2001, si se subordoneaza Parlamentului.

Omul din umbra, Ioan Niculae

Numele lui Ioan Niculae, 54 de ani, este asociat cu controversata afacere "Tutunul Romanesc". In portofoliul sau de afaceri se mai afla Rafinaria Astra Ploiesti, dar si ASIROM, Interagro si multe altele. Se poate spune ca fiecare afacere a magnatului a fost cercetata de procurori, insa majoritatea dosarelor nu au fost solutionate ori s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Cine este Toncescu

In varsta de 55 de ani, Angela Toncescu a lucrat, inainte de '89, la ADAS, iar dupa Revolutie a ajuns director in cadrul ASIROM si, mai apoi, in RAI Asigurari. Presedintele Consiliului CSA s-a ocupat, in paralel, si de afaceri, majoritatea in asociere cu ASIROM si Ioan Niculae.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: