Cele mai ieftine piete imobiliare

Data publicarii: 18-06-2008 | Imobiliare

Fie ca va cautati o casa pentru resedinta sau pentru vacanta, puteti avea surpriza sa va gasiti casa visurilor, la un pret rezonabil, la cateva mii de kilometri departare de unde locuiti in prezent.

"Va ganditi sa cumparati un apartament cu 4 camere in Louisville? Sau de ce nu, unul intr-un paradis, cum ar fi insula Aruba, de exemplu. Pretul locuintei este cam acelasi, dar Aruba are avantajul unor plaje superbe", se arata intr-un studiu citat de BusinessWeek.

Caraibe, Mexic, America Centrala si Canada sunt locurile cu locuintele cu preturile pe care si le poate permite multa lume, potrivit companiei Coldwell Banker (CB), citat de BusinessWeek. Aceasta a realizat un sondaj pe baza unui indice, care a fost calculat pe baza preturilor medii a unei case unifamiliale cu 4 dormitoare, de circa 670 mp, in 77 de state din afara SUA.

Coldwell Banker, care are o prezenta in 42 de state, cauta piete internationale de profil din tari ce ofera o stabilitate politica, au un inalt standard de viata si ofera un viitor economic cert. Alte locuri aflate pe lista tarilor unde se gasesc locuintele cu preturile rezonabile sunt Egipt, Bahrain, Polonia, Malta, China si Columbia.

Capitala Columbiei, Bogota, a fost aleasa ca fiind piata internationala cu cele mai mici preturi la imobiliare, conform studiului CB, cu o medie a vanzarilor de case de 140.000 dolari, putin mai putin decat ar costa sa cumperi o casa echivalenta in Canton, Ohio.

"Iata doua orase foarte diferite, alegerea va apartine", mai spune studiul citat de Business Week. Sau, le puteti avea pe amandoua, continua acesta. "Tot mai multi americani aleg sa traiasca peste hotare. Cumpararea celei de-a doua case pentru resedinta sau pentru petrecerea anilor de pensie este tot mai intalnita", continua sursa citata.

De asemenea, multi americani prefera sa cumpere proprietati peste hotare ca si o investitie, sau sa se relocheze din motive profesionale. Potrivit HiFX, anual exista foarte multe relocari ale cetatenilor americani catre alte tari, cele mai mari concentrari fiind in Mexic (circa 1 milion), Canada (700.000) si Marea Britanie (200.000).

In Europa, tarile care au intrat mai recent in Uniunea Europeana se regasesc pe lista celor mai ieftine piete imobiliare. Astfel, Polonia si Malta, care au aderat la UE in mai 2004, fac parte dintre acestea.

Orasul Gdansk, din Polonia, si alte trei piete malteze - St. Julians, Attard si Marsascala - se afla intre cele 25 cele mai rezonabile piete internationale din acest punct de vedere, potrivit Coldwell Banker.

Pe de alta parte, cumpararea unei case in alta tara nu este o sarcina usoara, dar exista o serie de specialisti care ii pot ajuta pe cei interesati.

"Daca intentionezi sa cumperi o casa in Paris, unde moneda euro se intareste fata de dolar, si ai o perioada de 6 luni pentru incheierea tranzactiei, un consultant in domeniu te poate ajuta in gasirea celui mai bun curs valutar in toata aceasta perioada", conchide sursa citata.

Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: