Un top manager din retail castiga cat 70 de casieri

Data publicarii: 19-06-2008 | HR/Cariere

Salariile in retailul romanesc incep de la 140 de euro pe luna, pentru o pozitie de muncitor necalificat si pot ajunge pana la niveluri de peste 10.000 de euro, la nivel de top manager. Printre cele mai cautate meserii in retail sunt brutarii, patiserii, bucatarii, care castiga peste 500 de euro pe luna.

"La nivel de de entry level, salariile in Romania pentru lucratori comerciali, casieri, receptie marfa, sunt de 2-3 ori mai mici decat in Europa de Vest si cu 15-20% mai mici decat cele din Polonia si Ungaria", explica Iuliana Badea, consultant Lugera & Makler.

Middle managerii din retelele de comert au salarii care pornesc de la 800 de euro si pot ajunge la 2.000 de euro, adica echivalentul a circa sase salarii medii lunare nete pe economie. "Pentru sefii de raioane si de departamente, salariile variaza foarte mult de la o retea la alta, in functie de numarul de subordonati. Companiile din retail apeleaza la recrutarea personalului de la concurenta, in special pe nivelul de middle management si specialisti, in timp ce, la nivelul lucratorilor comerciali, prefera sa-i instruiasca singuri", spune consultantul de la Lugera & Makler.

Directorii din board au remuneratii fixe intre 2.000 si 4.000 de euro, iar in cazul top managerilor ajung pana la 10.000 de euro, castigurile lor majorandu-se substantial prin bonusuri de performanta, potrivit unei analize Business Standard, pe baza datelor furnizate de companiile de recrutare.

"Majoritatea directorilor executivi din retail sunt expati, acestia fiind mult mai bine platiti decat managerii romani", spune Francois Oliver, directorul general Metro Cash & Carry Roma­nia & Moldova, fiind unul dintre cei mai scumpi executivi din Romania.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: