Reabilitarea termica a cladirilor din tara costa sase miliarde de euro

Data publicarii: 19-06-2008 | Economie

Reabilitarea termica a cladirilor din tara costa sase miliarde de euro, potrivit calculelor specialistilor prezentate in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta.

"Investitiile totale necesare pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte se ridica la circa sase miliarde euro. Mai mult, necesarul de investitii pentru modernizarea sistemelor de furnizare a caldurii (centrale de cogenerare/centrale termice, transport, distributie) se ridica si acestea la alte sase miliarde de euro", a declarat expertul in probleme de energie si fost presedinte al RENEL, Aureliu Leca (n.r. in prezent, seful catedrei UNESCO de stiinte Ingineresti din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti), in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta.

La randul sau,  directorul Directiei Programe Reabilitare Termica din cadrul Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Gina Petrescu, a declarat ca sase miliarde euro pentru reabilitarea termica reprezinta o cifra reala.

Totodata, Gina Petrescu a mai precizat ca Asociatia Notarilor Publici va informa populatia, printr-un anunt postat in fiecare birou notrial, ca de la 1 ianuarie 2010 nu se va mai putea face nicio tranzactie imobiliara fara existenta unui certificat de eficienta energetica. Potrivit legii, dupa 1 ianuarie 2010, orice tranzactie imobiliara (vanzare-cumparare sau inchiriere) trebuie sa aiba la baza acest certificat de eficienta energetica.

Pe de alta parte, secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Horia Irimia, prezent la eveniment a spus ca 96% dintre locuinte sunt proprietate privata si ca, daca ar subventiona reabilitarea termica a acestora, ar insemna sa intervina in piata. in ceea ce priveste costurile necesare reabilitarii unui bloc de locuinte, Horia Irimia a dat exemplul unui bloc din Medgidia cu 12 apartamente cu doua si trei camere. Pentru acesta, auditul si proiectarea costa 36.000 lei, la care se adauga costurile pentru executie, de 143.550 lei.

in 2008, vor fi reabilitate termic 145 de blocuri de locuinte in mai multe orase din tara ce fac parte din "Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte", alaturi de alte 693 de blocuri, a declarat la 29 mai directorul Directiei Programe Reabilitare Termica din cadrul Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Gina Petrescu.

Pana acum, 14 cladiri au fost reabilitate, din cele 693 de blocuri inscrise in acest program, in Bucuresti, Buzau, Medgidia, Moldova Noua, Ploiesti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt, Targoviste si Targu Mures. Primele blocuri au fost inscrise in anul 2005, iar anul trecut s-a facut prima executie, potrivit datelor prezentate de directorul Directiei Programe Reabilitare Termica.  In Romania, exista 85.000 de blocuri de locuinte, cu trei milioane de apartamente si sapte milioane locuitori.

In cadrul programului multianual, pot fi inscrise numai blocurile construite intre 1950 si 1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora. Lucrarile sunt finantate de MDLPL (34% din suma necesara) si de Consiliile Locale si Asociatiile de Proprietari, cu cate 33% din banii necesari.

Consiliile Locale inventariaza cladirile care trebuie sa intre pe programele anuale de reabilitare termica, conform OUG nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Tot acestea trebuie sa constituie Comisia de Eficienta Energetica, sa notifice Asociatiile de Proprietari despre conditiile de eligibilitate a programului, criteriile de selectie, finantarea programului, costurile estimative. Tot Consiliile Locale trebuie sa obtina de la Asociatiile de Proprietari  acceptul privind includerea in programul de reabilitare termica si dovada existentei fondurile necesare proiectului.

Conform primului Plan de Actiune privind Eficienta Energetica transmis de Romania Comisiei Europene, asa cum prevede Directiva 2006/32/EC, se preconizeaza ca prin aplicarea masurilor de reabilitare termicaa la blocurile de locuinte incluse in Programul multianual sa se realizeze economii de energie de circa 25% fata de situatia actuala, respectiv realizarea unei economii de energie pentru perioada 2008 - 2010 de aproximativ 36.000 MWh/an (circa 3 mii tone echivalent petrol).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: