Chavez vrea sa lase Europa fara petrol

Data publicarii: 21-06-2008 | International

Manifestarile de strada pentru reducerea taxelor la combustibil s-au inmultit pe tot mapamondul, generand temeri legate de instabilitate politica si regres economic, noteaza Adevarul.

La Madrid, mii de fermieri au blocat joi traficul cerand reducerea taxelor la carburanti. "Pretul motorinei este imposibil de suportat", a spus Evaristo Ortega, unul dintre protestatari. Pretul motorinei a saltat cu aproape 40 de centi in ultimul an.

In SUA, statistica arata ca americanii au folosit mai putin masinile in ultimele sase luni, recurgand mai mult la transportul in comun.

In Grecia, costurile de intretinere au devenit principala ingrijorare. Preturile alimentelor au crescut, iar transportatorii platesc cu 13% mai mult pentru carburanti decat in urma cu un an. Aproximativ 2.000 de greci au protestat, cerand implicare din partea guvernului.

In Orientul Apropiat, soferii de camion israelieni, carora li s-au alaturat soferii de autobuze si taximetristii, au ingreunat in mod intentionat traficul in Tel Aviv. Ciocniri violente au avut loc cand politia a incercat sa intervina. Un sofer a fost ranit si mai multi au fost retinuti. Sute de studenti din Nepal au atacat ieri cu pietre vehicule din capitala Kathmandu cerand reducere de 50% pentru transport. Thailanda a redus taxele la combustibil, la presiunea transportatorilor.

UE da "verde"la masuri de urgenta

Liderii UE au abordat problema crizei petrolului la summitul de joi si vineri de la Bruxelles. Propunerea Frantei de limitare a TVA-ului a fost primita cu raceala. Germania, Finlanda si Danemarca s-au declarat impotriva interventiei in politica financiara. Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca "guvernele sunt libere sa introduca masuri de urgenta pentru categoriile sociale cele mai defavorizate, dar ca acestea "trebuie sa fie in concordanta cu obiectivul pe termen lung de reducere a dependentei de petrol". La actualul pret de 140 de dolari/baril, Europa s-a confruntat cu protestele fermierilor, camionagiilor si agricultorilor.

China: preturi mai mari cu 18%

China a ridicat ieri, abrupt, preturile interne ale combustibililor cu 18%, trimitand o unda de soc pe piata externa.

Masura a avut scopul de a acoperi diferenta dintre preturile controlate de stat si cele de pe piata externa. China este responsabila pentru 40% din cresterea mondiala a consumului de petrol, iar analistii se asteapta ca marirea preturilor sa scada cererea, dar apreciaza ca efectul va fi vizibil abia in septembrie sau octombrie.

Hugo Chavez ameninta Europa

Liderul venezuelean de stanga Hugo Chavez a amenintat Europa cu sistarea exporturilor de petrol daca UE va implementa noile masuri antiimigratie. "Petrolul nostru nu va merge la cei care aplica aceste reguli.

Asa cum tarile europene ii vor trimite inapoi pe emigrantii fara acte, Americia Latina ar putea decide sa le trimita inapoi investitiile", a spus el. Seful politicii externe al UE, Javier Solana, a spus ca reactia lui Chavez este "disproportionata".

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: