Mall de 50 milioane de euro in centrul istoric al Sibiului

Data publicarii: 23-06-2008 | Imobiliare

Elaborarea noului Plan Urbanistic General scoate din nou la lumina proiectul unui mall aproape de centrul istoric al municipiului Sibiu. Este vorba de un complex comercial "Iulius Mall", asa cum exista deja la Iasi, Timisoara si Cluj, noteaza Gardianul. Respins de trei ori de Ministerul Culturii, proiectul de 50 de milioane de euro revine in centrul atentiei arhitectilor. Chiar daca autoritatile sibiene si investitorii refuza sa pronunte, oficial, vreun nume, Iulian Dascalu este cel care sta in spatele intregii afaceri

Impotriva proiectului s-au aliat, insa, cateva zeci de arhitecti care la prima incercare de aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), au lansat o serie de manifeste impotriva unui astfel de proiect. Demersurile lor au avut ceva rezultat, astfel incat de fiecare data PUZ-ul a fost respins. Solicitarea principala a arhitectilor este de a se organiza un concurs international de solutii pentru cei 8.000 de metri patrati de teren gol si extrem de valoros, aflat in zona 0 a municipiului Sibiu.

Inclusiv primarul Sibiului, Klaus Johannis, cere acum gasirea unei solutii, prin adunarea la un loc a arhitectilor si specialistilor in urbanism. Primarul este cel care, in 2006, a cerut stoparea oricarui demers pentru respectivul teren, avand in vedere ca urma anul Capitalei culturale europene si nu dorea nici un santier in apropierea centrului istoric al municipiului pentru a nu alunga puhoiul de turisti asteptati sa viziteze orasul. Din 2008, insa, goana dupa terenul amintit a reinceput.

Semnalul ca lucrurile se misca a fost dat si de directorul Teatrului National "Radu Stanca", Constantin Chireac. Teatrul se afla chiar in zona de interes a viitorului mall, iar planurile initiale prevedeau ca teatrul sa fie asimilat, atat ca spatiu, cat si ca arhitectura, in viitorul complex comercial. Planurile trecute au picat insa, dar altele noi au iesit la iveala. Astfel ca, directorul Chiriac a anuntat, zilele trecute, proiectul unui nou teatru cu alta locatie. Cu cladirea teatrului ramasa la dispozitie, cu un teren liber de 8.000 de mp (fosta Fabrica de bere), aflati acum in proprietate privata, mai raman de rezolvat doar doua lucruri - preluarea parcarii din preajma, prin negocieri cu administratia locala, si a darapanatei sali de sport aflata la limita terenului numai bun de construit un mall.

Cei mai vehementi protestatari raman, insa, reprezentantii comisiilor de patrimoniu, care sustin ca apropierea zonei de centrul istoric ului va casapi si mai mult valoarea si frumusetea patrimoniala a orasului. In plus, construirea unui imens centrul comercial va intampina probleme legislative, legate de apropierea de Palatul de vara al lui Samuel von Brukenthal, cladire declarata monument istoric si aflata la cateva zeci de metri de terenul tintit de investitori.

Proteste fata de construirea colosului comercial

In timp ce la Ministerul culturii se pregatesc noi PUZ-uri, la nivel local se aliaza tot mai multi arhitecti si sibieni. Unul din motivele care unesc mai multe categorii sociale este cel de ordin comercial. "Amplasarea unui colos comercial in imediata vecinatate a unui supermarket (Magazinul «Dumbrava») va depresuriza si mai mult vechiul centru comercial, oricum depresurizat de telefonia mobila", sustine, de exemplu, arhitectul Mircea Stefanescu, in cadrul protestelor initiate impotriva unui mall in centrul Sibiului.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: