Canicula, profitabila pentru afaceristii din diverse domenii

Data publicarii: 24-06-2008 | Afaceri

Temperaturile de peste 35-40 de grade Celsius, insuportabile pentru majoritatea populatiei, sunt asteptate cu nerabdare de unii agenti economici care, pe perioada verii, inregistreaza vanzari-record, noteaza Gardianul. Printre "beneficiarii" caniculei se numara firmele care comercializeaza apa, sucuri, inghetata, bere, aparate de aer conditionat sau ventilatoare.

Pentru aceste piete, lunile de vara reprezinta varful de vanzari. Temperaturile ridicate, dar si cresterea consumului de apa minerala in randul consumatorilor ridica piata de profil cu 20% anual, potrivit presedintelui Societatii Nationale a Apelor Minerale, Iosif Nagy: "De la inceputul anului 2008, vanzarile la ape minerale au crescut de la luna la luna cu aproximativ 10%. Per total insa, consumul de apa minerala va creste cu 20% in acest an, fata de anul trecut", a declarat Nagy. Potrivit acestuia, anul trecut s-au imbuteliat 1,154 miliarde de litri de apa minerala la izvoarele exploatate de Societatea Nationala a Apelor Minerale.

Si vanzarile la inghetata cresc in perioada caniculei cu cel putin 30%, potrivit estimarii directorului general al Betty Ice, Vasile Armenenan. "In perioada mai-iunie, vanzarile la inghetata au scazut din cauza vremii nefavorabile, insa in cazul in care vom avea parte de canicula, ne asteptam la o crestere a vanzarilor cu 30%". Pe de alta parte, retailerii se asteapta la o dublare a vanzarilor de apa, sucuri, inghetata si bere. "In general, in perioada caniculei, vanzarile se dubleaza, iar in perioada promotiilor, acestea cresc cu 20 pana la 40%. Avand in vedere experienta de anul trecut, cand am ramas fara produse la raft, ne-am luat toate masurile pentru a asigura cantitati suficiente, tocmai pentru a evita anumite disfunctionalitati, cum ar fi fluxul de aprovizionare sau cresteri de preturi", a spus reprezentantul Real-Hypermarket, Adriana Pita. Aerul conditionat este si el la mare cautare in aceasta perioada in care temperatura din locuinte este tot mai greu de suportat. Potrivit reprezentantilor Altex, compania estimeaza pentru 2008 o triplare a vanzarilor de aparate de aer conditionat. "Cresterile estimate se bazeaza pe temperaturile ridicate anuntate pentru acest sezon si pe accesibilitatea preturilor", a spus reprezentantul Altex, Iuliana Marcu.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: