Cresterea salariilor, nesanatoasa pentru economie

Data publicarii: 24-06-2008 | Economie

Salariile vor continua sa creasca pentru cel putin inca doi-trei ani, chiar daca nu vor fi neaparat sustinute si de o crestere a productivitatii. Este o tendinta nesanatoasa, care din pacate nu are o solutie pana cand nu se va stabiliza piata, spune  Larisa Condriuc, consultant in cadrul Manpower Professional, intr-un material Business Magazin. 
 
Faptul ca pana acum au crescut salariile fara sa creasca neaparat si productivitatea a fost un fenomen permis de jucatorii din piata, mai spune Larisa Condriuc, pentru ca firmele au fost in primul rand preocupate sa profite de o piata in dezvoltare. "Cel mai probabil insa, in doi sau trei ani, lucrurile se vor schimba si salariile mari va trebui sa fie sustinute si de o productivitate pe masura", spune Condriuc.
 
In conditiile in care performanta economiei romanesti din primele trei luni ale anului - o crestere uimitoare cu 8,2% fata de 2007, printre cele mai bune din Uniunea Europeana -  redactia Business Magazin aduce in discutie o tema adesea dezbatuta in ultima vreme: avem motive reale de bucurie ca venim atat de tare din urma in raport cu vecinii de la vest sau e vorba de o conjunctura?
 
In acest context, Cristina Savuica, director general Lugera & Makler, spune ca "salariile au crescut in ultimii trei ani cu o rata anuala de 10%, rata care s-a mentinut si anul acesta". In realitate, adauga Savuica, cresterea a fost mai mare, mai ales in domeniile care se dezvolta puternic, precum sistemul bancar si retailul, dar si in call-centere. In banci, spre exemplu, anul acesta, salariile au urcat  cu 20% fata de anul trecut, iar cresterile vor continua pana cand nu va mai exista o criza de specialisti, spune reprezentantul Lugera & Makler.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: