Analistii Erste Bank: Cumparati aur!

Data publicarii: 27-06-2008 | Afaceri

Pe termen lung, pretul aurului ar putea ajunge la 2.300 de dolari pe uncie, de peste doua ori mai mult decat acum, noteaza Cotidianul.
 
Pretul aurului ar putea creste pe termen mediu pana la 1.200 de dolari pe uncie, iar pe termen lung pana la 2.300 de dolari, anunta intr-un raport analistii Erste Bank. Mentionam ca pe 26 iunie pretul aurului era cotat pe piata metalelor la 891 de dolari pe uncie.

"Aurul ar trebui cumparat imediat ce trendul descendent pe termen scurt se incheie. Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung. Pragul de trista faima - 1.000 de dolari pe uncie - ar trebui in mod clar sa fie din nou depasit in 2008, iar nivelurile pozitive sezoniere ar trebui sa sustina in continuare preturile din trimestrul al treilea si al patrulea.

Consideram ca investitorii in aur se vor confrunta cu un profil oportunitati/riscuri extrem de atragator pentru 2008 si dupa aceea. Depasirea pragului de 1.200 de dolari este prima tinta, iar pe termen lung pretul ar putea foarte bine sa depaseasca nivelul-record al tuturor timpurilor, ajustat de inflatie la 2.300 de dolari", considera Ronald-Peter Stoferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank.

Avantajele investitiei in aur sunt date de caracteristicile sale specifice: este atat un activ monetar, cat si o marfa, protejeaza impotriva inflatiei, actioneaza ca instrument de hedging pentru dolar, este un bun instrument pentru diversificare, deoarece sursele sale sunt limitate, si are un grad de corelare scazut cu activele din alte clase, fapt subliniat pana si de Alan Greenspan in discursul sau "Gold and Economic Freedom" (Aurul si libertatea economica): "SUA ar trebui sa isi pastreze cu mare grija rezervele de aur. (…) Aurul inca reprezinta cea mai inalta forma de plata din lume. In timpul razboiului din 1944, Germania putea sa cumpere materiale numai cu aur. Banii de hartie, in extremis, nu vor mai fi acceptati de nimeni, in timp ce aurul va fi intotdeauna acceptat".

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: