Pretul petrolului a depasit pentru prima data 141 dolari/baril

Data publicarii: 27-06-2008 | International

Pretul barilului de petrol a depasit pentru prima data nivelul de 141 de dolari/baril, atat la Londra cat si la New York, dupa ce pragul psihologic de 140 de dolari fusese atins anterior, arata AFP.

Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in august si cotat la bursa din New York, a atins nivelul de 141,71 dolari/baril.

In acelasi timp, pretul petrolului Brent, listat la bursa din Londra, a urcat pana la 141,98 dolari/baril.

Joi, pretul petrolului urcase pana la 140,39 dolari, la New York. La Londra, cotatia petrolului se apreciase pana la 140,38 dolari/baril.

"Estimez ca preturile vor fi in aceasta vara intre 150 si 170 dolari/baril. Nivelul ar putea scadea putin spre sfarsitul anului", a spus, joi, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, Chakib Khelil.

"Totul va depinde de Banca Centrala Europana (BCE) si de decizia pe care o va lua pentru a reduce cotatia euro. Pana in acel moment, cred ca pretul petrolului va creste", a adaugat acesta.

"Desigur, in cadrul acestei probleme, exista si amenintarile contra Iranului. Daca acestea devin mai accentuate, cred ca pretul petrolului va continua sa creasca in timpul acestei veri", a precizat Khelil.

Intrebat daca pretul ar putea creste la 200 dolari/baril, Khelil a raspuns ca nu considera posibil acest lucru decat in cazul unei crize foarte importante pe piata petroliera, cum ar fi o sistare a productiei in Iran.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: