G8 va infiinta un grup de lucru pentru criza alimentara

Data publicarii: 30-06-2008 | International

Tarile industrializate din G8 vor infiinta, la summitul de la inceputul lunii iulie din Japonia, un grup de lucru pentru a combate criza alimentara mondiala, scrie luni cotidianul nipon Yomiuri Shimbun, citand surse guvernamentale, transmite AFP.

Potrivit cotidianului, grupul de lucru va examina in special posibilitatea ridicarii anumitor restrictii asupra exporturilor, care impiedica tarile care au cea mai mare nevoie de alimente sa aiba acces la excedentele alimentare ale tarilor bogate.

Aceste restrictii impiedica de exemplu Japonia sa reexporte enormele stocuri de orez (circa 2,3 milioane de tone), constituite in mare parte din orez importat de Tokyo pentru a-si indeplini obligatiile internationale in materie de acces la piata sa nationala, dar cumparat imediat de Guvern pentru a proteja agricultorii locali de concurenta straina.

Tot potrivit Yomiuri Shimbun, grupul de lucru al G8 va studia si posibilitatea de a acorda ajutoare alimentare de urgenta populatiilor celor mai sarace si refugiatilor, precum si modalitati de a spori productia alimentara.

Summitul G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia) va avea loc in perioada 7-9 iulie la Toyako, in insula nipona Hokkaido. Liderii a sapte tari africane, dar si ai Chinei, Indiei, Coreei de Sud, Braziliei, Mexicului, Indoneziei si Australiei au fost invitati la o parte dintre dezbateri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: