Brokerii de credit transforma garsoniera in apartament

Data publicarii: 01-07-2008 | Finante-Banci

Valoarea medie a creditului de locuinta obtinut prin intermediul brokerilor este de doua ori mai mare decat media pe sistem si depaseste 100.000 de euro. Creditul mediu intermediat de brokerii de specialitate din Romania este de peste 100.000 de euro, potrivit datelor obtinute de Cotidianul de la Asociatia Brokerilor de Credit din Romania. In acelasi timp, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la nivelul tarii, valoarea imprumuturilor ipotecare acordate persoanelor fizice variaza intre 25.000 si 70.000 de euro, cu un maxim inregistrat in Bucuresti. Diferenta este practic aceea de la o garsoniera in Bucuresti la un apartament cu doua camere.

Diferenta neta in favoarea creditului prin brokeri se explica prin relatia pe care acestia o au cu bancile. In unele cazuri, companiile de specialitate reusesc sa obtina reduceri de comisioane sau dobanzi mai avantajoase pentru clientii proprii.

In 2007, cei mai importanti opt brokeri au intermediat impreuna credite de 222 de milioane de euro. Lider de piata este Kiwi Finance cu 163 de milioane de euro.

In contradictie cu evolutia pietei creditelor in general, in portofoliul brokerilor, creditele pentru locuinte au crescut mai rapid decat imprumuturile pentru nevoi personale. Sfarsitul lui 2008 ar putea consemna de altfel si o inversare a ponderilor . "Anul acesta creditele garantate cu ipoteca au ajuns sa reprezinte aproximativ 45% din portofoliu.

Iar daca ritmul de crestere se mentine pe aceleasi coordonate, vom asista probabil la o inversare a ponderilor", a explicat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. Volumul de credite plasate de companie in primele cinci luni ale anului a atins 80 de milioane de euro, in crestere cu 125% fata de perioada similara a anului 2007. Membrii Asociatiei au in total aproximativ 25.000 de clienti, dintre care 22.000 in portofoliul Kiwi Finance.

Brokerii de creditar putea deveni un jucator important pe piata finantarilor din Romania in contextul in care deja unele banci au anuntat ca se vor concentra mai putin pe dezvoltarea retelei de sucursale si mai mult pe relatia cu intermediarii. Contractarea unui credit prin intermediari are cateva avantaje certe.

"Timpul de acordare a unui crediteste redus cu pana la 40%. In al doilea rand, avand in vedere ca un broker lucreaza cu cel putin 7-8 banci, iar institutiile de credit au conditii de acordare diferite, noi putem indruma clientul direct catre banca potrivita avand acces la informatiile necesare. Nu in ultimul rand, cream un mare avantaj pentru clientii care vor sa contracteze un imprumut ipotecar prin faptul ca il ajutam sa construiasca dosarul asa cum trebuie, lucru care nu este atat de simplu. In plus, chiar prin codul etic al Asociatiei nu ne este permis sa percepem comisioane clientilor. Veniturile noastre vin de la banca", a explicat Ruxandra Andrei, director de marketing la brokerul Finzoom.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: