Adio Windows XP!

Data publicarii: 01-07-2008 | IT&C

Microsoft retrage de pe piata cel mai utilizat sistem de operare din toate timpurile, noteaza EvenimentulZilei. Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft Corp., a incetat de ieri sa mai distribuie sistemul de operare Windows XP, in ciuda protestelor venite in ultima vreme de la fanii acestuia, scrie revista americana "PC World".

Compania a luat decizia suspendarii sistemului de operare vechi de 7 ani pentru a impulsiona vanzarile Windows Vista, lansat anul trecut. Acesta din urma nu se bucura insa de acelasi succes, majoritatea specialistilor considerandu- l un esec.

Cei care vor dori si in viitor sa foloseasca Windows XP vor trebui sa cumpere Windows Vista Ultimate sau Windows Vista Business si apoi sa "downgradeze" legal la XP. O versiune a sistemului de operare, destinata computerelor foarte ieftine, precum OLPC XO sau Asus Eee PC, va ramane disponibila, scrie "Los Angeles Times". Saptamana trecuta, Microsoft a anuntat ca va asigura suport tehnic total pentru sistemul de operare retras pe parcursul lui 2009, apoi, pana in 2014, numai suport limitat.

Foarte apreciat

Fanii XP suparati pe decizia Microsoft au depus o petitie on-line, numita "Salvati XP", pe site-ul Info World. Semnatarii nici nu vor sa auda de Windows Vista, astfel ca fac un apel la gigantul software sa mentina in piata XP pana la momentul lansarii Windows 7, noul proiect de sistem de operare de la Microsoft, care va aparea pe piata cel mai probabil anul viitor. In aprilie, Steve Ballmer, directorul general al Microsoft, spunea ca "XP a ajuns la sfarsitul vietii. Daca reactiile consumatorilor sunt puternice, am putea sa-l readucem la viata si mai performant. Insa, in acest moment, planul nostru este incetarea furnizarii acestui sistem de operare".

Intr-un sondaj realizat de "PC World", 67% dintre cei peste 3.500 de respondenti s-au declarat "dezamagiti" de faptul ca XP este retras, iar 16% "oarecum dezamagiti". Circa 450 de milioane de copii de XP sunt in uz in acest moment. Daca punem la socoteala si copiile ilegale folosite la scara larga in intreaga lume, nivelul de utilizare este cu mult mai mare. Noua "nava amiral" pe segmentul de sisteme de operare la Microsoft este Windows Vista. Insa aceasta platforma de operare a dezamagit, esuand in a se impune ca produsul extraordinar ce se anunta a fi si care a presupus cinci ani de munca inainte de lansare.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: