Tinerii romani ajung manageri mai repede decat colegii lor europeni

Data publicarii: 02-07-2008 | HR/Cariere

In timp ce un european ajunge in varful carierei in jurul varstei de 40-45 de ani, romanii avanseaza in ritm mult mai alert, noteaza Adevarul. Roman. 30 de ani. Manager. O realitate ce nu mai mira pe nimeni. Pentru o pozitie similara, colegii lor europeni trebuie sa mai astepte zece ani.

Schimbarile demografice survenite pana in prezent au determinat modificarea structurii de varsta a angajatilor din tara noastra. Directorii de peste 40-50 de ani au devenit istorie.

Iar acolo unde exista, vorbim de cazuri exceptionale. Locul lor a fost luat tineri, de multe ori, abia iesiti de pe bancile scolii, cu cativa ani de experienta de activ.

Fenomenul nu este unul caracteristic unei anumite industrii, ci unul general, despre care se poate vorbi atat in telecomunicatii, cat si in mediul bancar, sau in domeniul serviciilor, media de varsta dintr-o companie fiind de 30 ani.

Tendinta de accelerare a ritmului de dezvoltare profesionala se resimte cu precadere la nivelul tuturor economiilor emergente. Cristina Pasat, director general al companiei de recrutare si consultanta in resurse umane-Professional, sustine ca indepartarea angajatilor cu varsta de peste 45-50 de ani poate fi pusa si pe seama dorintei de rupere a legaturilor cu trecutul comunist.

Media de varsta, tot mai scazuta

"Cu toate ca in Romania se inregistreaza o tendinta de imbatranire a populatiei, media de varsta in mediul economic a scazut mult.

Din ce in ce mai multe companii au o medie de varsta scazuta. Chiar factorii de conducere sunt tineri sub 30 ani", spune Pasat. Potrivit acesteia, tendinta inregistrata nu este o regula in Europa, fiind mai degraba o particularitate a economiilor emergente din tarile aflate in perioada de tranzitie.

"Fenomenul se datoreaza in mare parte faptului ca profesionistii cu experienta extinsa au fost in principal expusi la mediul profesional din timpul fostului regim comunist, perioada de care mediul economic incearca sa se distanteze cat mai mult", subliniaza oficialul Professional.

In plus, arderea etapelor de avansare in cariera survine mai ales datorita cresterii numarului de companii care au nevoie de specialisti, si implicit datorita dezvoltarii accelerate a businessului care nu mai poate astepta pana la formarea unei baze de date corespunzatoare de profesionisti.

"Romania a cunoscut o adevarata efervescenta in ceea ce priveste cererea pe piata muncii, tendinta care se va mentine, in conditiile in care noi companii intra in tara noastra, insa resursele nu cresc la fel de mult precum creste cererea. In tarile din Europa de Vest, care au o economie deja consolidata, aceasta tendinta este mai putin vizibila sau chiar inexistenta", spun oficialii Cosmote.

In Europa, avansul este mai lent

Potrivit acestora, un efect al cererii inregistrate este ca multi tineri sunt tentati sa "arda etapele" si isi doresc posturi mai bine platite, chiar daca nu au inca experienta necesara pentru a ocupa acea pozitie.

"Depinde foarte mult si de potentialul acelui candidat, pentru ca exista cazuri in care o persoana este extrem de capabila si atunci este promovata rapid in ierarhie. Dar, pot exista la fel de multe situatii in care o persoana isi doreste mult sa fie pe o pozitie mai inalta, ajunge acolo, si nu poate performa la nivelul de profesionalism care i se cere", precizeaza oficialii Cosmote.

In opinia acestora, ca angajator, trebuie sa fii foarte atent la astfel de riscuri, pentru ca ele pot avea un impact asupra performantei unei echipe, iar procesul de recrutare in sine poate sa dureze mai mult. Specialistii in resurse umane considera ca pe termen mediu aceasta efervescenta intre cerere si oferta va continua, unul din efecte fiind si "arderea etapelor".

Daca in Romania sa ajungi in functie de conducere la varsta de 30 de ani si chiar mai devreme este o situatie deja banala, in tarile dezvoltate din Europa la varsta de 45-50 de ani se inregistreaza varful carierei unui adevarat profesionist. In acest moment, poate atinge o pozitie de conducere mai inalta, pe baza experientei acumulate.

"In Romania si in alte tari aflate in tranzitie, oamenii ating pozitii importante de conducere la varste cuprinse intre 25-34 ani, element ce a setat un orizont nerealist de asteptari unor generatii intregi de tineri", spune Cristina Pasat.

Potrivit acesteia, fenomenul prin care tinerii absolventi de facultate se prezinta la primul interviu din viata lor spunand ca vor o pozitie de conducere este deja unul cunoscut.

O alta consecinta directa a acestui fenomen este cresterea impresionanta a orizontului de asteptari al tinerilor pana in 30 de ani, care isi doresc ca pana la aceasta varsta sa aiba casa proprie, masina proprie si venituri impresionante, asociate cu pozitiile de conducere la care aspira si pe care de cele mai multe ori le si obtin. "Acest lucru a determinat o crestere cu cel putin 30% a salariilor in 2007", spune Pasat.

Avansul rapid pe care un tanar il poate avea intr-o companie poate isca de multe ori adevarate probleme. "Una dintre consecintele directe ale acestui fenomen a fost si inca mai este lipsa de experienta manageriala reala intr-un mare numar de companii private romanesti, lucru ce a contribuit in mod direct si la rata mare de falimente inregistrate in primii ani ai tinerei noastre economii de piata", precizeaza Pasat.

Noile tehnologii aduc in prim plan tinerii

Tinerii cu initiativa care au fost investiti cu putere au invatat din mers, s-au adaptat prin tehnica incercare si eroare, parcurgand treptat toate greselile inerente varstei si lipsei de experienta pe care le-au parcurs si generatiile care acum au 45-50 ani, in detrimentul ritmului de crestere economica a tarii.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca cei din generatia de 45-50 ani au acumulat o experienta de multe ori valoroasa, care insa este dificil sau chiar imposibil de exploatat din cauza mentalitatii care descuraja puternic initiativa, capacitatea de schimbare, ideile originale, studiul pietei si a experientelor altor tari ce au trecut deja prin aceleasi etape de dezvoltare, elemente care de multe ori sunt mai importante in mersul unei afaceri decat experienta profesionala.

Sef de birou, la doar 25 de ani

Schimbarile din campul muncii au adus in prim plan tineri de pana in 30 de ani. Astfel, la nivelul operatorului de telefonie mobila Cosmote, media de varsta este in jurul a 30 de ani.

"Telecomul este un domeniu care se bazeaza pe specialisti din domeniile tehnic, vanzari si marketing - in primul rand, iar toate aceste activitati sunt cu preponderenta practicate de persoane in jurul varstei de 30 - 40 de ani", sustin oficialii Cosmote.

Potrivit acestora, structura pozitiilor de middle si top management include sefi de birou, manageri de departamente si directori de divizie.

Cel mai tanar sef de birou are 25 de ani, in vreme ce cel mai tanar manager are 28 de ani. In privinta directorilor de divizii, media de varsta este ceva mai ridicata, majoritatea avand in jur de 40 de ani.

Specialistii in resurse umane sustin ca schimbarile in structura de varsta a angajatilor au aparut si din cauza lipsei totale de implicare a statului in politici demografice eficiente. "Statul nu a fost de mare ajutor in normalizarea acestor fenomene si in alinierea mediei de varsta a tinerilor manageri la aceea inregistrata in alte state europene", spune Cristina Pasat.

Potrivit acesteia, actuala criza de forta de munca de pe piata a dus si la reintegrarea in munca a unei importante parti a populatiei mai varstnice, multi dintre acestia lucrand si dupa varsta pensionarii.

"Din pacate, aceasta categorie a populatiei se confrunta si s-a confruntat in ultimii ani cu problema reorientarii profesionale, cu faptul ca noile posturi nu mai seamana cu cele din economia centralizata, cu cerinte noi ale posturilor ce implica cunoasterea unei limbi straine si a computerului la un nivel performant, elemente ce nu le-au fost necesare in munca din perioada ce s-a incheiat in 1990", concluzioneaza oficialul Professional.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: