Strategii de tranzactionare: Long Put Sintetic

Data publicarii: 02-07-2008 | Bursa

In articolul precedent am exemplificat strategia simpla de tipul Long Put. O pozitie similara se poate construi insa si cu ajutorul optiunilor Call si al contractelor futures, conditiile favorizante de piata fiind identice: preturi in scadere pe fondul unei volatilitati ridicate; de exemplu, se cumpara o optiune Call DESIF5 SEP08 la un pret de exercitare  de 3.2000 lei/actiune, cu o prima de 0.0820 lei/actiune si se vinde un contract futures DESIF5 SEP08 la un pret de 3.0500 lei/actiune.

Diagrama profit/pierdere evidentiaza faptul ca profitul potential este foarte ridicat, daca pretul futures scade sub nivelul pragului de rentabilitate. Pragul de rentabilitate se calculeaza scazand din pretul de vanzare al contractului futures prima optiunii CALL.

Pm = 3.0500 lei/actiune - 0.0820 lei/actiune = 2.9680 lei/actiune

Pierderea potentiala este limitata - prin cumpararea de CALL, investitorul isi compenseaza pierderea, in cazul cresterii pietei. Pierderea maxima este data de diferenta dintre pretul de exercitare al optiunii si pretul la care au fost vandute contractele futures, iar la aceasta se adauga prima platita. Se obtine daca pretul futures este mai mare sau egal cu pretul de exercitare al optiunii CALL.

3.2000 lei/actiune - 3.0500 lei/actiune + 0.0820 lei/actiune = 0.2320 lei/actiune, alaturi de prima platita si marja imobilizata, costurile mai includ si plata comisioanelor de tranzactionare. Bursa din Sibiu retine SSIF-urilor participante un comision fix de 0,6 Ron/contract (reprezentand echivalentul a 1000 actiuni), indiferent de valoarea si directia tranzactiei. La randul lor, SSIF-urile percep clientilor lor tot sume fixe, insa mai mari de 0,6 Ron/contract.

Un comision de 1,2 - 1,5 Ron/contract il gasiti la majoritatea brokerilor activi pe aceasta piata. Astfel, pentru initierea acestei strategii, investitorului i se retine un comision de  2 x 1,5 Ron = 3.0 Ron.

Acest articol reprezinta un demers educational. Responsabilitatea aplicarii strategiilor expuse apartine exclusiv investitorilor.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: