Cosmarul pietei mondiale a petrolului ar fi un atentat in Arabia Saudita

Data publicarii: 03-07-2008 | International

Un atentat islamist sau doar o tentativa comisa impotriva sectorului petrolier saudit ar avea consecinte dezastruoase asupra pietei mondiale si a pretului barilului, spun analistii citati de AFP.

Dintre cele 701 persoane arestate in cursul ultimelor sase luni in Arabia Saudita, cateva zeci formasera celule insarcinate sa pregateasca atacuri impotriva instalatiilor petroliere din tara, au afirmat autoritatile saudite.

Pretul petrolului fiind in crestere constanta, iar capacitatile de crestere a productiei mondiale fiind aproape inexistente in afara Arabiei Saudite, piata mondiala nu a fost niciodata atat de vulnerabila la o ofensiva jihadista in regat, spun expertii.

Americanul Michael Klare, seful programului "Peace and World Security" de la Universitatea din Massachusetts si autorul lucrarii "Resource Wars", spune ca "chiar si un atac esuat ar avea un efect psihologic imens, pentru ca piata se asteapta la actiuni teroriste de acest gen". "Efectul asupra pretului ar fi imediat", crede el.

"Iar daca ar reusi sa afecteze productia sau exportul, efectele ar fi si mai grave. Cresterea ar fi astronomica (...) Daca reusesc sa distruga o rafinarie mare sau un terminal important de incarcare si sa reduca exporturile saudite cu cinci sau zece milioane de barili pe zi, impacul ar fi dramatic. Pretul ar trece de pragul de 200 de dolari".

Sectorul petrolier saudit, care cheltuie sume considerabile pentru securitatea sa, este de mai multi ani tinta organizatiei al-Qaida. In decembrie 2006, intr-un mesaj audio, Osama ben Laden isi indemnase discipolii: "Conduceti operatiuni impotriva productiei de petrol, in Irak si in Golf, caci lipsa de petrol ii va duce la pieire fara sa trebuiasca sa mai facem noi altceva".

Urmand indemnul, in februarie 2006, atacatori aflati la bordul a doua masini-capcana au incercat sa intre cu forta in imensul complex de la Abqaiq, cel mai mare din lume, in estul regatului saudit. Au fost interceptati la prima dintre multiplele incinte pazite si s-au aruncat in aer, ucigand si doi membri ai serviciului de securitate.

Francezul Francis Perrin, directorul editorial al revistei specializate "Petrol si gaze arabe", crede ca "nivelul actual al pretului este influentat de nelinistea extrem de mare privind vulnerabilitatea aprovizionarilor mondiale, privind riscul ca pe viitor oferta sa nu mai poata satisface cererea". "Intr-un asemenea context, un atentat impotriva instalatiilor petroliere din Arabia Saudita ar avea un impact considerabil".

Veritabila "banca centrala a petrolului", regatul saudit joaca de fapt un rol unic pe piata mondiala, "care este pe muchie de cutit", adauga el. "Este tara care poseda putin sub un sfert din rezervele mondiale, este liderul OPEC, numarul unu din punctul de vedere al capacitatilor neexploatate (...) Este singura tara din lume capabila sa produca mai mult in foarte scurt timp, in cateva saptamani", a explicat el.

"Daca s-ar comite un atentat impotriva unor instalatii minore, impactul ar fi deja considerabil. Dar daca atacul reuseste si este comis la una dintre instalatiile importante, efectul ar fi absolut incalculabil din punct de vedere al pretului", continua expertul francez.

In acest context, amenintarile israeliene cu o ofensiva aeriana in Iran nu fac decat sa accentueze nervozitatea pietelor, apreciaza Michael Klare. "Daca are loc un asemenea raid, cred ca iranienii vor incerca sa organizeze atacuri teroriste in Arabia Saudita, Kuweit, Bahrein. Vor face tot ce vor putea pentru a provoca haos pe piata internationala. Daca se va intampla, preturile vor sparge recordurile".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: