Curentul emo face legea pe Bursa

Data publicarii: 04-07-2008 | Bursa

"Evolutia pietei de capital autohtone este influentata de stirile negative care vin de pe pietele externe, si nu de performantele companiilor listate la Bucuresti, care au inregistrat in primul trimestru performante financiare peste asteptari", a declarat ieri Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Investitorii sunt captivati de stirile din pietele externe, atrasi de evolutia preturilor si au uitat sa analizeze factorii fundamentali care ar trebui sa determine preturile, adica performanta companiilor in care investesc. In prima jumatate a anului, companiile listate au inregistrat cifre de afaceri in crestere cu pana la 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Le sugeram astfel investitorilor sa acorde atentie evolutiei performantelor, in primul rand", a declarat Farmache, cu ocazia Forumului Bursier organizat de BVB in colaborare cu Finmedia.

"Curentul emo (aluzie la cultura la care adera multi tineri azi, bazata pe emotivitate si sensibilitate - n.r.) este din ce in ce mai puternic pe Bursa", a declarat si Gratiela Iordache, membru al Comisiei pentru buget, finante, banci a Camerei Deputatilor. Aceasta a adaugat ca, in Romania, statul nu face nimic pentru a-i educa pe investitori si ca institutia acestuia care vegheaza piata de capital - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - are comisioane prea mari, ce fac din piata de capital autohtona una scumpa. "BVB si-a redus comisioanele, brokerii la fel, numai CNVM le mentine la nivelul maxim, ceea ce e inadmisibil", a adaugat Iordache.

Stere Farmache a mentionat faptul ca perioada dificila prin care trece Bursa romaneasca este agravata de faptul ca cele mai mari sume sunt rulate de investitorii straini.

Avand in vedere turbulentele financiare, acestia s-au retras acum spre piete mature, mult mai stabile. Lichiditatea (volumul zilnic al tranzactiilor) la BVB a scazut cu circa 40% de la inceputul anului. Pe piete mature, precum Deutsche Boerse din Germania, lichiditatea s-a redus cu numai 5%.

Impactul deciziilor BNR

Farmache a trecut pe lista factorilor negativi de influenta asupra evolutiei BVB si ridicarea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 10%. "BNR a majorat dobanda pentru a tine in frau inflatia. Inflatia, dupa cum se stie, nu ii este prielnica Bursei, insa nici dobanzile ridicate nu ii sunt, deoarece descurajeaza investitiile", a mai spus Stere Farmache. Cu alte cuvinte, devine mai scumpa contractarea de credite care ar fi putut fi folosite pentru investitii in piata de capital.
 
Alte burse europene care au inregistrat scaderi de lichiditate puternice in 2008 sunt cele de la Londra - 36%, Budapesta - 28% si cea din Milano - 25%.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: