Depozit la termen sau cont de economii?
Data publicarii: 04-07-2008 | Finante-BanciDupa cateva modificari ale dobanzii de referinta operate de BNR de la inceputul anului pana in prezent, dobanzile purtate de depozitele la termen au atins niveluri ridicate, noteaza Curierul National. Conform statisticilor prezentate de BNR, rata medie a dobanzii la depozitele in moneda nationala era la inceputul lunii ianuarie a acestui an sub 8%/an, atingand vineri (27.06.2008) cifra de 10,71%. Vestile bune pentru posesorii acestor depozite la termen sunt reprezentate de faptul ca exista indicii ca aceasta crestere ar putea continua, cel putin in viitorul apropiat.
Pe fondul unei economii afectate mai mult sau mai putin de criza din SUA si a lipsei de lichiditati cu care se confrunta bancile din Romania, si-au facut loc unele produse de economisire care incep sa rivalizeze cu depozitele la termen in ceea ce priveste nivelul dobanzilor aduse posesorilor. Este vorba despre conturile de economii ale caror dobanzi ating in acest moment chiar si 10% pe an.
Cele mai importante diferente dintre cele doua categorii de produse, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, precum si principalele avantaje comune ale acestora.
Depozitele la termen
Avantaje:
- Profitabilitate: aduc posesorilor cele mai ridicate dobanzi dintre toate produsele bancare de economisire;
- Unele costuri: Exista mai multe banci care nu percep un comision pentru retragerea de numerar la scadenta (Pro Credit Bank nu percepe acest comision o perioada de 5 zile de la scadenta);
- Au o oarecare flexibilitate: exista si depozite la termen ce permit depuneri ulterioare in cont.
Dezavantaje:
- Banii sunt blocati pe intreg termenul contractat sub sanctiunea pierderii dobanzii (de cele mai multe ori, in cazul lichidarii unui depozit inainte de termen se acorda numai dobanda de cont curent care are, in general, valori sub 1%. Exista si banci care ofera valori mai ridicate, dar care nu se compara cu sumele care se pierd - ex: CR Firenze, Depozitul Maxim) si, tot in acest caz, se va percepe un comision pentru retragerea numerarului.
- Se percepe impozitul pe profit de 16%
Conturile de economii
Avantaje:
- Profitabilitate: in ultima vreme, bancile au inceput sa ofere dobanzi din ce in ce mai ridicate pentru aceste produse, mergand pana la 10%.
- Unele costuri: Nu se percepe impozitul pe profit pentru castigurile rezultate din acest tip de produse.
- Flexibilitate: permit depunerea si retragerea de numerar in orice moment (de obicei cu respectarea unui plafon minim care trebuie intotdeauna sa existe in cont. Exista insa si banci care nu impun existenta acestui plafon, asa cum este cazul ProCredit Bank)
Dezavantaje:
- In general au dobanzi mai scazute decat depozitele la termen.
- In cele mai multe cazuri, se percep comisioane pentru toate retragerile efectuate.
Cateva avantaje comune:
- Dobanda obtinuta poate fi capitalizata.
- Nu este obligatorie deplasarea la banca, existand posibilitatea obtinerii unui card prin intermediul caruia se pot efectua operatiunile (in functie de banca), si pe care se poate vira dobanda. In cazul depozitelor la termen exista si posibilitatea reinnoirii automate a acestuia in aceleasi conditii alese la crearea sa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri