Comisionul face diferenta dintre banci
Data publicarii: 07-07-2008 | Finante-BanciDaca la nivelul dobanzii valorile sunt apropiate, in ceea ce priveste comisioanele, institutiile de credit din Romania au politici diferite, noteaza Cotidianul. Un sfert din dobanda si restul din comisioane. Cam asa este construita diferenta de rata dintre ofertele bancilor in ceea ce priveste creditele de nevoi personale. Chiar mai mult, in unele situatii, desi dobanda este mai avantajoasa, creditul este mai scump. Vina apartine comisioanelor.
Intr-un exemplu, totul se traduce in felul urmator: BCR are o dobanda de 12,4%, iar UniCredit Tiriac de 12,95%, insa rata lunara la UniCredit este semnificativ mai mica decat la BCR. Altfel spus, pentru un credit de 7.000 de euro contractat pe o perioada de cinci ani, la UniCredit platim cu 1.200 de euro mai putin per total sau cu 21 de euro mai putin in fiecare luna.
Iar acest lucru se intampla pentru ca UniCredit aplica un singur comision de acordare de 3% in timp ce BCR are o suita de alte comisioane (de analiza dosar, de acordare, de administrare lunara si de risc lunar).
Chiar si la modul general vorbind, cifrele arata ca responsabile pentru diferentierea ofertelor bancare sunt comisioanele. Astfel, intre ofertele BCR, BRD, Raiffeisen, Bancpost, UniCredit Tiriac, Alpha Bank si Volksbank, de exemplu, nu exista o diferenta de dobanda mai mare de 1%. De altfel, cu doar doua exceptii, dobanzile sunt intre 12 si 12,5%. Cu toate acestea, pentru un credit de 7.000 de euro contractat pe o perioada de cinci ani, diferenta de rata lunara ajunge la bancile mentionate mai sus si la 50 de euro.
Este cazul comparatiei intre UniCredit Tiriac si Volksbank. Din nou de vina este comisionul in contextul in care cea de-a doua institutie de credit percepe, pe langa comisionul de acordare, si un comision de risc valutar de 0,74% si unul de rezerva minima obligatorie de 0,15%.
Ca numar de comisioane aplicate, pe primul loc se situeaza BCR, cu patru astfel de comisioane, urmata in ordine de BRD, Raiffeisen, Alpha Bank si Volksbank. Din punctul de vedere al valorii comisioanelor, conduce detasat BRD, urmata de Raiffeisen.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri