Cum pot face romanii speculatii pe aur

Data publicarii: 08-07-2008 | Bursa

Profitul pe contractele futures pe aur de la Bursa din Sibiu poate ajunge la 300%, daca previziunile analistilor Erste Bank cu privire la metalul galben se adeveresc, noteaza Cotidianul.

Cresterea pretului la aur poate fi speculata foarte bine la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex). Si asta pentru ca doar aici exista contracte futures avand drept activ aurul. Spre exemplu, in prezent, aurul este cotat la 910,5 dolari uncia la contractele futures cu scadenta septembrie si la 901,8 dolari uncia la contractele futures cu scadenta decembrie. Pentru aceeasi perioada de timp, analistii Erste Bank vad pretul aurului la 1.200 dolari uncia. Deci, in fapt, o crestere de peste 33%.

Marimea contractului futures la Sibiu este de o uncie (31,10 grame). Pentru a cumpara un contract futures, sa spunem pentru scadenta decembrie 2008, un investitor trebuie sa investeasca doar marja pe contract de 200 de lei (la preturile actuale cotatia aurului este de 901,8 dolari uncia).

Daca in decembrie pretul aurului ar ajunge la 1.200 de dolari (asa cum previzioneaza analistii Erste Bank), investitorul ar castiga in plus 298,2 dolari. Raportati la investitia initiala de 87 de dolari, asta inseamna un profit de 300%, in doar 6 luni.

Marja pe contract, pe care o plateste un investitor, reprezinta riscul de crestere sau de scadere al acelui contract. Valoarea acestei marje poate fi insa mai mare, in functie de casa de brokeraj. "Intercapital percepe o marja la contractele futures pe aur cu 25% mai mare decat cea anuntata de Bursa din Sibiu. Cum marja anuntata de ei este de 200 de lei, la Intercapital ea este de 250 de lei", ne anunta Alexandra Ichim, trader Intercapital. Mentionam ca pretul final la aur luat in calcul de Bursa din Sibiu este cel anuntat de Banca Nationala a Romaniei.

Investitia la Sibiu presupune si riscuri. Daca previziunile analistilor de la Erste Bank cu privire la pretul aurului nu se adeveresc, deci pretul aurului scade, atunci investitorul poate pierde toti banii investiti.

Analistii Erste Bank considera ca pretul aurului ar putea creste pe termen mediu pana la 1.200 de dolari pe uncie, iar pe termen lung pana la 2.300 de dolari. "Aurul ar trebui cumparat imediat ce trendul descendent pe termen scurt se incheie. Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung. Pragul de trista faima - 1.000 de dolari pe uncie - ar trebui in mod clar sa fie din nou depasit in 2008, iar nivelurile pozitive sezoniere ar trebui sa sustina in continuare preturile din trimestrul al treilea si al patrulea.

Consideram ca investitorii in aur se vor confrunta cu un profil oportunitati/riscuri extrem de atragator pentru 2008 si dupa aceea. Depasirea pragului de 1.200 de dolari este prima tinta, iar pe termen lung, pretul ar putea foarte bine sa depaseasca nivelul-record al tuturor timpurilor, ajustat de inflatie la 2.300 de dolari", considera Ronald-Peter Stoferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank.

Avantajele investitiei in aur sunt date de caracteristicile sale specifice: este atat un activ monetar, cat si o marfa, protejeaza impotriva inflatiei, actioneaza ca instrument de hedging pentru dolar, este un bun instrument pentru diversificare, deoarece sursele sale sunt limitate, si are un grad de corelare scazut cu activele din alte clase.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: