Pentru a-si pastra angajatii firmele majoreaza salariile
Data publicarii: 08-07-2008 | HR/CariereIn ultima vreme analistii au remarcat ca tot mai multi angajatori sunt dispusi sa-si sacrifice profitul pentru a-si pastra personalul calificat, noteaza Adevarul. Cu toate ca induce efecte negative asupra inflatiei, cresterea salariilor este departe de a se tempera. In mai, salariul mediu net a ajuns la 1.248 lei.
Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-si pierde angajatii constituie principalul factor de stimulare salariala. Ba mai mult, angajatorii sunt dispusi sa sacrifice profitul companiei pentru a-si pastra personalul calificat.
"S-a discutat de cresterea salariilor din sectorul privat peste avansul mediu al productivitatii. Sunt manageri care au inteles ca-si pot mentine personalul calificat prin scaderea profitului si cresterea salariilor", a declarat pentru "Adevarul" Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
De aceeasi parere este si Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Lipsa locurilor de munca reprezinta o presiune asupra cresterii salariilor in urmatoarea perioada. Oamenii pleaca afara sa munceasca si raman foarte multe locuri vacante. Astfel, angajatorii sunt nevoiti sa majoreze salariile", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale.
Cele mai mari salarii, in intermedierea financiara
Salariul mediu nominal net realizat in luna mai a crescut cu 23,3% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Astfel, nivelul acestuia a atins in a cincea luna a anului o valoare de 1.248 lei, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare, valoarea castigului salarial mediu nominal net fiind de 3.636 lei.
Salarii medii de peste 3.000 de lei, respectiv 3.395 lei, au mai fost inregistrate doar la activitatile de transporturi aeriene. Cele mai mici salarii au fost consemnate in mai in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, cu 697 lei.
Comparativ cu luna aprilie a acestui an, salariul net a scazut cu 34 de lei, respectiv cu 2,7%. Acest lucru este pus pe seama acordarii de prime ocazionale, de Pasti, in luna precedenta, si a realizarilor de productie mai mici in luna curenta. "In evolutia salariilor de la o luna la alta intervin o serie de factori, cum ar fi primele de sarbatori, oferite si in luna aprilie, sau comenzile din productie", a mentionat Parvan.
Majorarea salariului minim, doar cu avizul BNR
In ceea ce priveste majorarea salariului minim, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca acest lucru nu se poate realiza fara un protocol intre patronate si sindicate si fara ca Banca Nationala a Romaniei sa valideze aceasta masura din punctul de vedere al inflatiei.
In aceeasi ordine de idei, Radulescu a subliniat faptul ca nu exista o crestere a productivitatii care sa sustina avansul salariilor.
In plus, considera refuzul Guvernului de a majora salariul minim ca fiind o decizie absolut rationala. In caz contrar, aceasta crestere s-ar fi repercutat asupra nivelului preturilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri