Adrian Nastase sustine reintroducerea impozitarii progresive

Data publicarii: 08-07-2008 | Politica

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat marti ca este de acord cu o impozitare progresiva a veniturilor, de la 0%, la 10% si pana la cel mult 16%, sustinand ca tema este inca in dezbatere in partid.

Nastase a aratat ca a propus in PSD un model de impozitare progresiva, iar cota de 16% va fi mentinuta insa va reprezenta nivelul maxim de impozitare in cazul in care acest sistem va fi implementat. Mai precis, fostul premier a aratat ca cei care au sub salariul minim nu vor fi impozitati deloc, cei care au  salariul intre salariul minim si cel mediu vor plati un impozit de 10%, iar cei cu venituri peste salariul mediu vor achita un impozit de 16%.

Deputatul a sustinut ca nu este de acord cu eliminarea impozitului de 16% pentru ca ar fi dificil din punct de vedere birocratic sa nu se mai aplice, dar ca acest procent va fi platit doar de cei mai avantajati financiari. "Din punct de vedere psihologic, al administrarii, dupa ce cota aceasta a intrat in birocratia Ministerului Finantelor ar fi greu sa o inlocuim, dar pentru cei pentru care noi dorim solutii mai bune din punct de vedere al impozitarii salariilor lor, pentru cei cu salariile mici, mergem cu o formula descrescatoare care poate sa fie compensata prin anumite tipuri de impozite pe proprietate, care vor compensa ceea ce s-ar putea pierde prin aceasta formula", a detaliat fostul sef de guvern, sugerand cresterea altor impozite pentru a acoperi deficitul bugetar ce ar putea sa apara dupa eliminarea cotei unice.

Nastase a spus insa ca subiectul este inca o tema de dezbatere in PSD.

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, citat de BBC si Hotnews, sustinea in luna iunie ca PSD ar putea accepta cota unica de impozitare de 16%, una dintre conditiile invocate de PNL pentru formarea unor noi aliante si structuri de guvernare.

"La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica", a declarat Viorel Hrebenciuc la emisiunea Discutia Saptamanii. Viorel Hrebenciuc a spus ca exista o presiune in vederea pastrarii cotei unice de impozitare, adaugand ca partidul sau "nu-si permite sa fie impotriva oamenilor de afaceri". El a mai amintit ca si fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu a pledat, la un moment dat, in favoarea acestei masuri fiscale. Mircea Geoana a declarat si el, la scurt timp dupa, ca decizia n-a fost inca luata si ca o comisie a partidului lucreaza la diverse modele de impozitare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: