Adrian Nastase sustine reintroducerea impozitarii progresive
Data publicarii: 08-07-2008 | PoliticaPresedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat marti ca este de acord cu o impozitare progresiva a veniturilor, de la 0%, la 10% si pana la cel mult 16%, sustinand ca tema este inca in dezbatere in partid.
Nastase a aratat ca a propus in PSD un model de impozitare progresiva, iar cota de 16% va fi mentinuta insa va reprezenta nivelul maxim de impozitare in cazul in care acest sistem va fi implementat. Mai precis, fostul premier a aratat ca cei care au sub salariul minim nu vor fi impozitati deloc, cei care au salariul intre salariul minim si cel mediu vor plati un impozit de 10%, iar cei cu venituri peste salariul mediu vor achita un impozit de 16%.
Deputatul a sustinut ca nu este de acord cu eliminarea impozitului de 16% pentru ca ar fi dificil din punct de vedere birocratic sa nu se mai aplice, dar ca acest procent va fi platit doar de cei mai avantajati financiari. "Din punct de vedere psihologic, al administrarii, dupa ce cota aceasta a intrat in birocratia Ministerului Finantelor ar fi greu sa o inlocuim, dar pentru cei pentru care noi dorim solutii mai bune din punct de vedere al impozitarii salariilor lor, pentru cei cu salariile mici, mergem cu o formula descrescatoare care poate sa fie compensata prin anumite tipuri de impozite pe proprietate, care vor compensa ceea ce s-ar putea pierde prin aceasta formula", a detaliat fostul sef de guvern, sugerand cresterea altor impozite pentru a acoperi deficitul bugetar ce ar putea sa apara dupa eliminarea cotei unice.
Nastase a spus insa ca subiectul este inca o tema de dezbatere in PSD.
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, citat de BBC si Hotnews, sustinea in luna iunie ca PSD ar putea accepta cota unica de impozitare de 16%, una dintre conditiile invocate de PNL pentru formarea unor noi aliante si structuri de guvernare.
"La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica", a declarat Viorel Hrebenciuc la emisiunea Discutia Saptamanii. Viorel Hrebenciuc a spus ca exista o presiune in vederea pastrarii cotei unice de impozitare, adaugand ca partidul sau "nu-si permite sa fie impotriva oamenilor de afaceri". El a mai amintit ca si fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu a pledat, la un moment dat, in favoarea acestei masuri fiscale. Mircea Geoana a declarat si el, la scurt timp dupa, ca decizia n-a fost inca luata si ca o comisie a partidului lucreaza la diverse modele de impozitare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri