Vacantele sub 1.000 de euro, preferatele romanilor

Data publicarii: 10-07-2008 | Turism

Bugetele de vacanta ale romanilor se impart in trei categorii - pana la 500 de euro, intre 500 si 1.000 de euro si peste 1.000 de euro. Diferenta este data de destinatie, categoria de hotel la care se face cazarea, tipul de transport si numarul de mese incluse.

Exista in portofoliul agentiilor de turism si pachete de lux, pentru cei care isi permit sa cheltuie si 20.000 de euro pentru a-si asigura o vacanta in cele mai exotice destinatii. Insa circa 70% dintre vanzari se fac pe pachetele medii, respectiv cele intre 500 si 1.000 de euro. Urmatoarea grupa de bugete care contribuie intr-o proportie mai mare la afacerile agentiilor de turism locale este cea care porneste de la 1.000 de euro.

Cu un buget de pana la 500 de euro, turistul roman poate alege un pachet in Grecia, la Paralia Katerini, pentru care primeste servicii de transport cu autocarul si cazare in hoteluri de doua stele, in Corfu, unde cazarea se face in studiouri sau la hoteluri de trei stele, in Creta, unde cazarea este facuta in hoteluri de doua sau trei stele, in Italia, Bulgaria sau in Croatia. Potrivit datelor agentiilor de turism, cele mai cautate destinatii pentru aceasta grupa de bugete sunt Bulgaria, Grecia si Turcia, unde, pentru un pachet turistic de pana la 500 de euro, turistii beneficiaza de transport cu autocarul si cazare in vile si hoteluri de pana la trei stele.

"Pentru 100-500 de euro sunt destinatii cu servicii basic, in special in Romania, dar se pot gasi pachete de transport cu autocarul sau cu o cursa charter la hoteluri de doua-trei stele in Bulgaria, Turcia, Grecia si chiar Tunisia. Sunt vacante de tip sejur, fara servicii suplimentare, doar cazare, transport si masa. In sezonul de iarna se pot gasi si in Austria vacante la acest buget, dar fara transport. In aceasta categorie mai pot intra si city breakuri, in anumite orase europene, precum Praga, Viena, Budapesta", a declarat Sorin Stoica, director general al agentiei de turism Eturia. Potrivit jucatorilor din domeniu, cu un buget ce poate ajunge pana la 1.000 de euro, romanii pot alege pachete turistice in Egipt, Antalya, Corfu, Creta, Maroc, Portugalia si Spania. Pentru o suma ce porneste de la 500 de euro, turistii beneficiaza de transport cu avionul, cazare in hoteluri de patru sau cinci stele, cu mic dejun sau demipensiune.

"Majoritatea destinatiilor se incadreaza intr-un buget de 500-1.000 de euro. In afacerile Calibra, aceasta categorie are o pondere de 60-70%", a declarat pentru Business Standard Martin Bikfalvi, directorul general al agentiei de turism Calibra Travel.

Si directorul de vanzari al agentiei de turism J'Info Tours este de parere ca persoanele care aleg vacante cu preturi care variaza intre 500 si 1.000 de euro detin o cota mare in afacerile agentiei.

"Cei mai multi aleg aceste pachete pentru ca vor un grad de confort sporit, in hoteluri de trei stele plus, patru sau cinci stele. Prea putini doresc un standard de doua stele. Cred ca mai mult tineretul mizeaza pe astfel de pachete", a declarat Carmen Pavel, director de vanzari in cadrul J'Info Tours.

Bugetul de peste 1.000 de euro este destinat petrecerii vacantei in locatii exotice, ca de exemplu in Mexic, China, Japonia, India sau Caraibe. Pentru aceste pachete de vacanta, turistii beneficiaza de toate facilitatile, pornind de la transport, asistenta si un grad de confort sporit.

"La peste 1.000 de euro, nu mai conteaza foarte mult destinatia, gradul de confort este cel care stabileste pretul final", a declarat Claudia Stan, marketing manager in cadrul Aerotravel.

In ultimii ani, se vede tot mai mult o tendinta a romanilor de a cheltui mai mult pentru pachetele turistice de vacanta, pretul mediu al unui sejur inregistrand o crestere de pana la 20%, potrivit reprezentantilor din turism.

"Clientii solicita servicii de un alt standard, care sa le aduca si cresterea confortului. Doresc un standard mai bun pentru hoteluri, pentru transport, ceea ce inseamna bani in plus, iar turistii au inteles", a mai spus Carmen Pavel. Potrivit reprezentantei J'Info Tours, pretul mediu al unui pachet turistic in acest sezon este de 500 de euro, atat pentru destinatiile interne, cat si pentru cele din strainatate.

"Este o tendinta a romanilor catre pachete mai scumpe. Cei cu venituri mai mari si cu o anumita experienta pentru calatorii cer mai multe servicii si salta preturile", a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant in cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Principalii clienti pentru grupa de venituri de pana la 500 de euro sunt tinerii, dupa cum spun reprezentantii din turism.

"Pentru pachetele low-cost, targetul este format din persoane foarte tinere sau din familii cu venituri mai mici", spune Claudia Stan.

Directorul agentiei de turism Eturia este de parere ca aceia care aleg un pachet turistic intre 100 si 500 de euro sunt clienti cu venituri mici, care sunt la prima sau a doua vacanta in strainatate sau care cauta o alternativa pentru vacanta petrecuta pe litoralul romanesc.

Pentru grupa de bugete cuprinse intre 500 si 1.000 de euro, cei mai multi turisti sunt cei cu venituri medii.

"Printre clientii nostri sunt oameni cu venituri peste medie, manageri in companii mari, multinationale, medici, profesori", a mai spus directorul de vanzari al J'Info Tours.

Vacantele de peste 1.000 de euro sunt considerate de jucatorii din industria locala de turism, a intra in categoria "tailor made", ceea ce presupune ca aceia care vor sa plateasca o suma mai mare pentru un pachet turistic vor anumite destinatii sau facilitati.

"Pentru vacante de 1.000-2.000 de euro sunt clienti cu venituri mari, doritori de nou, interesati sa iasa in afara Europei sau sa viziteze destinatii ceva mai putin comerciale din Europa, gen tarile nordice, sunt oameni care isi doresc fie un sejur in conditii de lux, fie un circuit turistic, pentru a descoperi noi atractii turistice", a precizat managerul Eturia.

Stoica este de parere ca turistul care este pregatit sa ofere peste 2.000 de euro pentru achizitionarea unui pachet de vacanta este un client care detine propria afacere sau este manager intr-o companie mare.

"Acestia cauta destinatii cu adevarat exotice si isi doresc servicii personalizate, doresc sa fie tratati cu atentie, sa li se indeplineasca cerintele in cel mai mic detaliu, sa aiba asistenta 24 de ore din 24, sa li se ofere multe variante, din care sa aleaga", a mai spus Sorin Stoica.

Business Standard