Ce are Isarescu cu tine?

Data publicarii: 11-07-2008 | Finante-Banci

E clar, guvernatorul care semneaza pe fiecare bancnota de care depinde viata ta nu mai vrea sa-ti iei credit, scrie Vlad Macovei in Evenimentul Zilei. Suntem prea mult si prea multi imprumutati. Si prea repede. Nu mai vrea sa iei multi bani deodata pe care, poate, nu-i vei putea da inapoi. Nu doreste ca bancile sa-ti dea acesti multi bani pentru ca tu sa-ti cumperi masini sau electrocasnice, cele mai multe dintre acestea aduse din import. Nu mai vrea sa te ajute sa-ti iei o casa de 30 de ani, ridicol de scumpa, iar suma respectiva sa ajunga in buzunarul unora care, la randul lor, vor cumpara masini sau electrocasnice. Tot din import. Nu vrea ca aceste marfuri sa apese pe piata romaneasca, adica sa produca inflatie. Nu vrea ca inflatia sa-ti manance din salariu pentru ca, la un moment dat, sa te trezesti ca nu mai poti pune bani deoparte pentru a-ti plati casa, pe care ai luat-o ridicol de scump. Sau masina. Sau electrocasnicele. Am ajuns de unde am plecat. Te-am invartit in cerc. Trebuie sa te obisnuiesti, aceasta este logica lui Isarescu. Nu spun ca este buna sau rea, nu spun ca este bine sau rau. Timpul o va demonstra.

Daca nu vom intra intr-o criza majora, fie aceasta imobiliara sau monetara, inseamna ca tu, cel ce doresti acum sa-ti iei un credit, vei face parte dintr-o microgeneratie de sacrificiu, "jertfita" pe altarul sigurantei celorlalti. Nu e drept, dar domnul Isarescu nu judeca in acesti termeni. Pentru el, macroeconomia este importanta. Aceasta este fisa postului sau. Daca vom avea parte de o criza, vei face parte din categoria celor fericiti, saraci (nu cu duhul), cei carora recesiunea nu le va lua nimic. Banca nu va alerga dupa tine, portareii nu-ti vor bate la usa sa-ti ia casa.

Nu va exista niciun risc sa te arunci de la geam pentru ca nu vei avea cu ce sa-ti platesti rata. Vei face parte dintr-o microgeneratie de alta factura, careia nu se i pot lua decat boii de la bicicleta. Stiu ca aceste vorbe nu prea conteaza, pentru ca tu vrei BANII si ii vrei ACUM. Isarescu insa iti va face viata amara. Asa cum altora le-a indulcit-o cand, de exemplu, acum un an a dat liber la creditele ipotecare fara avans. Insa atunci guvernatorul era un om linistit, nu avea grija ta. Leul era puternic in vara lui 2007, aminteste-ti. A venit insa furtuna, starnita de peste Ocean. A venit si Guvernul nostru cel de aici si a inceput sa cheltuiasca aiurea, ca se apropie alegerile. Sute de milioane de euro au fost sparte de catre primarii in iarna trecuta, nu uita. Nu uita si ca alimentele s-au scumpit, la fel si energia.

Toate astea l-au suparat pe Isarescu si tu esti cel pe care se razbuna. Esti cel mai la indemana. Iti spun toate acestea ca sa intelegi ca nu te poti razbuna inapoi pe Isarescu, nu ai cum. Nu stiu daca din pacate sau din fericire. Stiu insa ca te poti razbuna pe guvern, pe putere sau pe opozitie. Poti iesi in strada, la fel cum fac chiar si comozii occidentali, si poti cere raspicat si nervos o solutie reala pentru stoparea cresterii preturilor si pentru o politica curata a banului public. Apoi poti culege aceste solutii si apoi sa votezi. E o sansa ca Isarescu sa inceteze sa mai aiba ceva cu tine.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: