Pretul petrolului bate un nou record: 146,9 dolari

Data publicarii: 12-07-2008 | International

Barilul de petrol a atins, ieri, un nou maxim istoric. Cotatia titeiului pentru piata americana a ajuns la 146,9 dolari, dupa ce a atins, tot ieri, nivelul de 145,98 de dolari pe baril, informeaza Reuters. Maximul precedent a fost inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, la nivelul de 145,85 de dolari pe baril. Petrolul Brent, de referinta la Londra, a crescut cu aproape 5 dolari, pana la 147,02 de dolari barilul.
 
Cotatiile titeiului la bursele de marfuri au crescut, joi si vineri, cu circa 10 dolari. Comparativ cu cotatiile de la inceputul anului, pretul petrolului a urcat cu aproximativ 50%. Numai in ultimul an, barilul de petrol s-a scumpit de peste doua ori. Printre principalele cauze ale avansului pretului titeiului se numara testele cu rachete din Iran, al patrulea mare exportator de petrol din lume.

Aceste teste alimenteaza tensiunile dintre aceasta tara pe de o parte si Israel si SUA pe de alta parte, care induc incertitudine pe piata petrolului. Pe de alta parte, atacurile rebelilor asupra infrastructurii din Nigeria, al optulea mare exportator de petrol din lume, au contribuit si ele la scumpirea barilului de petrol.

In plus, muncitorii companiei braziliene Petrobras ameninta sa continue greva si saptamana viitoare, afectand in acest fel 80% din productia zilnica de aproape 1,8 milioane de barili. O alta cauza a cresterii pretului petrolului a fost slabirea continua a dolarului american. Investitorii si-au reorientat fondurile catre petrol si alte marfuri pentru a se proteja impotriva inflatiei in crestere si a deprecierii dolarului.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: