Scumpirea benzinei peste 4,8 lei va reduce dramatic vanzarile

Data publicarii: 14-07-2008 | Finante-Banci

Majorarea preturilor carburantilor mai sus de 4,8-4,85 lei pe litru va provoca o scadere dramatica a vanzarilor, a declarat directorul general adjunct al LukOil Romania, Andrei Chirilescu.

Potrivit acestuia, in ultimele doua luni, pe fondul scumpirii petrolului si apoi al carburantilor, vanzarile de produse petroliere din reteaua Lukoil Romania au scazut cu 7-8%. "Nu cred ca benzina si motorina vor ajunge foarte repede la cinci lei pe litru. Un pret al carburantilor de peste 4,8 lei va provoca o scadere dramatica a vanzarilor. De la inceputul anului, petrolul doboara record dupa record. Nu stiu cat mai poate continua asa", a spus Chirilescu. El a adaugat ca, astazi, compania petroliera va decide daca va majora preturile din nou.

Pretul petrolului a crescut, vineri, cu cinci dolari, la 147,27 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor geopolitice si temerilor privind securitatea exporturilor din Iran si Nigeria si o eventuala scadere a productiei in Brazilia, dupa care a revenit sub 146 de dolari pe baril. Totodata, pretul produselor petroliere a crescut, vineri, la noi maxime. "Cotatia la benzina s-a majorat cu 69 de dolari pe tona, iar cea la motorina cu 54 de dolari pe tona, pe fondul caderii dolarului", a mai afirmat oficialul LukOil.

Acesta a mai spus ca de la inceputul anului si pana acum, carburantii s-au scumpit cu aproximativ 30-35%, in timp ce pretul petrolului a urcat cu aproximativ 50%. La randul sau, Gabriel Daraban, director comercial la operatorul portuar Oil Terminal, companie de stat, a declarat ca, de la inceputul anului si pana in prezent, scaderi importante la importurile de petrol au fost consemnate de Petrom, cea mai mare companie din Romania, membra a Grupului austriac OMV.

"Acum, Petrom importa la nivelul a circa 100.000 de tone pe luna, in timp ce la finele anului trecut importa circa 200-200 si ceva de mii de tone", a aratat oficialul Oil Terminal. El a mai spus ca Petrom proceseaza cat poate de mult titei din productia interna, pentru care plateste redevente foarte mici.

"Per ansamblu, operatorii de pe piata petroliera nu si-au redus foarte mult importurile fata de anii trecuti, pe fondul scumpirii barilului si uneori si al reducerii vanzarilor", a punctat Daraban. Potrivit acestuia, proprietarul Grupului Rompetrol, compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunaiGaz, aduce lunar in Romania, pentru rafinare la Petromidia, circa 300-300 si ceva de mii de tone de titei.

La finele saptamanii trecute, pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a avansat cu 3,77 de dolari, la nivelul de 145,8 dolari pe baril. Avansul din ultimele doua zile al cotatiei petrolului a depasit zece dolari.

Pretul petrolului a urcat cu circa 50%, fata de cotatiile de la inceputul acestui an si este de peste doua ori mai mare, comparativ cu nivelul de la jumatatea anului 2007.

Situatia tensionata din Orientul Mijlociu a contribuit, partial, la cresterea cotatiei petrolului la nivelul record de 145 de dolari pe baril. LukOil Romania, parte a grupului rus cu acelasi nume, activeaza pe piata interna cu o rafinarie Petrotel - LukOil Ploiesti si o retea de circa 300 de benzinarii.

Cererea globala de petrol va creste, in 2009, cu 860.000 de barili pe zi, la 87,7 milioane de barili pe zi, avans mai mic decat cel de 890.000 de barili pe zi din acest an, iar nevoia pentru titeiul livrat de OPEC va scadea, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie - AIE.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: