In 5 ani, numarul angajatilor - actionari se va dubla

Data publicarii: 14-07-2008 | Afaceri

In urmatorii 5 ani, la nivel european, numarul angajatilor actionari se va dubla. De la 8,2 milioane de angajati in prezent la 16 milioane. Posibilitatea de a cumpara actiuni la firma pentru care lucrezi este una dintre modalitatile prin care companiile isi fidelizeaza angajatii. Cel mai recent exemplu este retailerul IT si de electrocasnice Flamingo International: acesta ofera angajatiilor doua optiuni pentru cumpararea de actiuni in cadrul programului Share Options Plan 2007-2010, la pretul de 0,2 lei pe titlu sau de 0,378 lei pe unitate.

Multinationalele incearca sa-si fidelizeze angajatii si le dau posibilitatea sa cumpere actiuni la firma la care lucreaza. Chiar si asa, la nivel european, romania este pe penultimul loc din punctul de vedere al participarii angajatilor la capitalul unei companii, cu un procent de 0,2%. Lucrurile stau mult mai bine in Franta unde angajatii detin 4,03% din capitalul firmelor.

In Europa tarile cu traditie in domeniu sunt Marea Britanie si Franta, unde 65% si respectiv 70% din companiile prezente au apelat la aceasta strategie pentru a rasplati performantele angajatilor. In Romania, retailerul IT Flamingo este cel mai recent exemplu. Angajatii isi pot cumpara participatii in cadrul companiei la un pret de 0,2 lei pe titlu sau de 0,378 lei pe unitate. Alte companii care ofera actiuni angajatilor si in Romania sunt HP, cu actiuni de aproape un milion de euro, dar si Microsoft.

Desi in multe tari europene nu exista legislatia care sa reglementeze aceasta forma de recompensare financiara, conform sutdiilor, numarul angajatilor care beneficiaza de ea se va dubla. In plus, capitalizarea detinuta de angajati va ajunge la 4,5 la suta de la 2,35 la suta, in prezent. La nivel european, in ultimii doi ani, 29 la suta din firme au lansat actiuni pentru angajati. Dar, in tarile nou intrate in Uniunea Europeana procentul ajunge abia la 7 la suta. Danemarca domina topul cu peste 40 la suta.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: