Directorii de vanzari romani castiga ca in Occident

Data publicarii: 15-07-2008 | HR/Cariere

Castiga peste 2.100 de euro pe luna in provincie si 3.600 de euro in Bucuresti, au intre 35 si 40 de ani si o vechime pe post de unu pana la sapte ani. Acestia sunt directorii de vanzari romani, care ajung in aceasta pozitie mult mai repede decat colegii lor din Germania sau Marea Britanie, unde salariile pentru aceasta pozitie sunt cu 30-35% mai mari. Totusi, directorii de vanzari romani sunt platiti cu 15% mai bine decat colegii lor din Cehia si cu 50% mai bine decat cei din Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Mercer.

Salariul unui manager de vanzari cu responsabilitati nationale dintr-o companie de top, poate ajunge la 5.800 de euro, cu un plus sau minus de 20%, in functie de compania pentru care lucreaza", spune Marius Ionita, directorul de vanzari pentru Bucuresti al companiei Hame, producatorul ceh de conserve, una dintre cele mai mari companii alimentare din Cehia. In ceea ce priveste industriile cu cele mai mari salarii in vanzari, acestea sunt retailul si auto, domenii in care se acorda si cele mai mari bonusuri. "Bonusurile acordate managerilor de vanzari includ masina, laptop, vacante in Europa, asigurari de viata si de sanatate, bonusuri de performanta intre 20% si 30% din salariul anual si chiar apartamente", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de recrutare Total Business Solutions (TBS).

 "Managerii de vanzari de pe piata locala castiga mai bine decat cei din Bulgaria, Ungaria si Croatia, iar, in cazul pozitiilor de top din companii mari, putem vorbi de salarii care se apropie de cele din tarile din Vest", afirma Marius Ionita.

La nivel regional salariile directorilor de vanzari sunt mai mici decat cele din Romania, de exemplu, in Slovacia, salariul pentru o astfel de pozitie variaza intre 2.000 si 4.000 de euro, iar salariul brut al unui manager de vanzari din FMCG in Cehia variaza intre 2.400 si 4.500 de euro.

In Bulgaria, salariile pentru pozitia de sales manager sunt de doua ori mai mici decat in Romania. "La nivel de head of sales, in Bulgaria, salariul minim oferit de companii este cu aproximativ 47% mai mic decat salariul cel mai mic pentru aceeasi pozitie in Romania", spune Ioana Tot, senior consultant al companiei de recrutare Consulteam. Potrivit studiului Global Compensation Planning Report, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, cel mai bine platiti manageri de vanzari, in 2007, au fost cei din Germania si Marea Britanie, cu salarii fixe de circa 4.900 de euro.

Potrivit Danielei Necefor, exista diferente extrem de mari intre salariile directorilor de vanzari de pe plan locai - acestea variaza intre 3.500 si peste 5.000 de euro, in functie de sectorul de activitate si marimea companiei.

"In cazul celor cu venituri foarte mari, dar si cu realizari deosebite, companiile suporta costul total al combustibilului si al convorbirilor telefonice si sunt unele care ofera cinci salarii ca bonus la sfarsit de an, in cazul in care obiectivele au fost atinse", afirma Daniela Necefor.

Oana Botolan, country manager al Consulteam Romania, partener Mercer, spune ca bonusurile si beneficiile salariale reprezinta 31% din venitul anual al unui director de vanzari, mai mult decat ale unui contabil ale carui bonusuri si beneficii ajung la 12% sau ale unui IT project manager care ating doar 8,5%.

"Managerii de vanzari primesc si dreptul de a detine actiuni in cadrul companiei, acest beneficiu se acorda, de regula, celor care detin functii de top management si middle management. Pe piata locala, 29% dintre companiile participante la studiul Mercer ofera angajatilor din top management posibilitatea de a achizitiona actiuni in cadrul firmei", adauga Oana Botolan.

Tot la capitolul beneficii, managerii de vanzari se bucura si de posibilitatea de a-si alege masina de serviciu si, de asemenea, de a o putea cumpara dupa o anumita perioada de timp.

"Majoritatea directorilor de vanzari care detin responsabilitati nationale sau regionale conduc masini de lux, de asemenea, acestia isi pot achizitiona masinile de serviciu dupa trei ani sau dupa un anumit numar de kilometri", spune managing partnerul TBS.

In opinia directorilor de vanzari din industria auto, costul carburantilor si al cheltuielilor cu telefonul de serviciu nu mai este un beneficiu, ci un instrument de lucru.

Potrivit acestora, un vanzator obtine venituri mari si primeste comisioane si alte bonusuri datorita performantelor deosebite pe care le realizeaza.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: