O sucursala bancara la 4.000 de romani

Data publicarii: 15-07-2008 | Finante-Banci

In zona euro, o unitate deserveste 1.750 de locuitori, mai putin de jumatate comparativ cu situatia inregistrata in tara noastra, noteaza Adevarul. Cu un numar de 255 de unitati la un milion de locuitori, densitatea bancara din Romania depaseste totusi media din regiune.

Din dorinta de a vinde cat mai multe produse si de a fi cat mai aproape de potentialii clienti, bancile de pe piata romaneasca continua sa-si extinda reteaua de unitati de la an la an. Astfel, in 2007, reteaua institutiilor de credit a crescut cu aproximativ 1.100 de unitati, similar anului anterior.

Cu un numar de aproximativ 5.500 de unitati si cu o populatie de 21,53 milioane de locuitori in 2007, Romania prezinta o densitate bancara de 25,5% (masurata ca numar de unitati bancare la 100.000 de locuitori).

Mai exact, in medie, o unitate bancara deserveste un numar de 3.921 de locuitori, arata un studiu al UniCredit Tiriac Bank. "Densitatea bancara din Romania este inca una destul de redusa comparativ cu cea a statelor din Uniunea Europeana. Probabil va mai trece ceva timp pana vom atinge media europeana", a apreciat Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

Jumatate din retea, la CEC Bank, BRD si BCR

In zona euro, o unitate bancara revine unui numar de 1.750 de locuitori (o densitate de 57,1%), mai putin de jumatate comparativ cu Romania. In ceea ce priveste gradul de concentrare a sucursalelor din sectorul bancar romanesc, acesta este unul foarte ridicat.

CEC Bank, BRD si BCR detin un numar cumulat de peste 2.700 de unitati bancare, ceea ce reprezinta jumatate din total. Cea mai extinsa retea apartine CEC Bank, cu un numar de aproximativ 1.400 de agentii (560 la orase si 840 la sate). Cea de-a doua pozitie in topul sucursalelor bancare este ocupata de BRD, care a devansat BCR in toamna anului 2006.

Astfel, BRD detine in prezent peste 800 de unitati, in timp ce BCR numara in jur de 575 de agentii. Trebuie avut in vedere faptul ca sunt unele banci specializate care isi desfasoara activitatea printr-o singura sau prin cateva sucursale care se adreseaza unui numar restrans de clienti.

In ceea ce priveste evolutia numarului de unitati bancare in acest an, Ghetea considera ca aceasta decizie a bancilor va depinde foarte mult de raportul cost-profit.

"Depinde in ce masura activitatea bancara intr-o anumita zona este considerata una profitabila. Exista zone in care deschiderea unei sucursale merita chiar daca presupune costuri ridicate, in timp ce in alte zone acest lucru s-ar putea dovedi neprofitabil chiar si cu un cost minim", a spus Ghetea.

Peste media din Ungaria si Cehia

Fata de media inregistrata in Europa Centrala si de Sud-Est cu numarul de sucursale la un milion de locuitori (242 sucursale la un milion de locuitori), Romania se situeaza, cu un nivel de 255 de unitati, peste acest nivel. Cea mai mica densitate bancara din zona apartine Letoniei, unde aproape 10.000 de locuitori se ingramadesc la ghiseul unei unitati.

Letonia este urmata de vecinii nostri de la vest, ungurii, care au la dispozitie un numar de 151 de unitati la un milion de locuitori. Densitati mai scazute decat ale Romaniei se intalnesc si in alte state din zona, precum Estonia, Cehia, Bosnia si Slovacia. Cel mai mare numar de sucursale raportat la un milion de locuitori apartine Poloniei, respectiv 353. Aceasta este urmata de Slovenia (346) si de vecina noastra de la sud, Bulgaria (330).

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: