Pretul sigurantei pe card

Data publicarii: 19-07-2008 | Finante-Banci

Cu pretul unei DAE de peste 30%, cardurile de credit Citibank ofera identificarea tranzactiilor suspecte, atentionare prin SMS sau e-mail la fiecare tranzactie efectuata, detalii prin telefon asupra soldului, noteaza Romania Libera.

Daca faceti parte din categoria consumatorilor care ignora costurile banilor imprumutati, cardul de credit de la Citibank va ofera un set de masuri de siguranta pe care nu le gasiti prin alte parti. E vorba de identificarea tranzactiilor suspecte, care ies din comportamentul uzual al detinatorului de card, si de un sitem de alerte (serviciul Citi Alert) prin care titularul cardului este atentionat, pe email sau prin SMS, asupra fiecarei tranzactii efectuate cu cardul (un serviciu util si in cazul consoartelor luate de valul shoppingului).

In plus, prin intermediul unei linii telefonice speciale se pot afla in permanenta soldul cardului si ultimele tranzactii efectuate sau dispune plata facturilor de utilitati. La capitolul costuri, produsul nu este insa mobilat la fel de bine, dobanda anuala fiind de aproximativ 28% (DAE de 31%). Acest disconfort poate fi insa contracarat prin returnarea sumelor utilizate in interiorul perioadei de gratie, care este de 54 de zile. Suma minima de rambursat lunar este de 3,5% din creditul angajat, plus dobanzile si comisioanele aferente.

Limita de credit este de maximum 40.000 lei (3 salarii nete), dar numai 50% din aceasta suma poate fi utilizata pentru retrageri de numerar (nu exista restrictii insa pentru trazactiile la comercianti). Cardul este emis sub sigla Visa (Clasic sau Gold). In prima varianta, acesta este destinat utilizatorilor cu venituri mai reduse (minimum 570 lei in cazul salariatilor si pensionarilor si de 1.500 lei pentru posesorii de mici afaceri), iar in cazul Visa Gold veniturile minime acceptate pentru clienti pleaca de la 2.000 lei lunar.

PLUS

  • masuri de siguranta sporite: identificare tranzactii suspecte, comunicare prin SMS sau e-mail a tranzactiilor efectuate.
  • se pot emite 6 carduri suplimentare, pe card poate fi atasata poza titularului.

MINUS

  • costuri piperate: DAE de peste 31%, printre cele mai ridicate de pe piata.
  • 2% comision de retragere de numerar (doar de la alte ATM-uri, pentru ca Citibank nu are retea proprie de bancomate).

Romania Libera