Sistemele de evaluare elimina negocierile salariale dupa ureche

Data publicarii: 21-07-2008 | HR/Cariere

Salariatii nu pot sa ceara in orice conditii o marire de salariu, intrucat companiile utilizeaza sisteme de management al performantei si grile salariale corelate cu pozitiile, spun specialistii HR.

"In organizatiile unde se implementeaza sisteme de management al performantei, renegocierea salariului face parte din proces, nu este arbitrara. In companiile unde nu exista un astfel de sistem, practica de renegociere a salariului tine de stilul personal al fiecarui angajat si de relatia pe care si-a format-o cu seful", a declarat Stelian Marian, managing director la Human Capital Solutions.

In cadrul companiei de curierat TNT Romania exista o grila salariala bine stabilita, astfel ca negocierea "unu la unu" nu este acceptata. "La angajare, persoanei i se ofera salariul prevazut pentru acea pozitie, urmand ca, o data pe an, salariile sa se revizuiasca si sa se modifice in baza unor criterii bine stabilite si valabile pentru intreaga organizatie", spune Ana Glavce, HR manager la TNT Romania. Procesul maririi de salariu si al bonusarii este transparent si in cadrul companiei profilate pe tehnologie 3M Romania.

"In urma evaluarilor anuale, angajatii primesc calificative, iar in baza studiilor salariale din piata si a bugetului de mariri salariale aprobat, se creeaza o grila in care fiecarui calificativ ii corespunde un anumit procent de marire", mentioneaza Ioana Mironescu, HR manager la 3M Romania. Astfel, fiecare angajat stie ce pachet salarial poate primi, in functie de rezultatele sale.

Cei mai indrazneti angajati in solicitarea unei mariri de salariu sunt cei de pe pozitiile entry-level, specialistii IT si middle-managerii, considera Isabella Berghoffer, managing director al Royalty Jobs International.

Angajatii de pe posturi cu expertiza ridicata, pentru care se gasesc greu specialisti, pot solicita mai frecvent mariri de salariu, iar odata cu inaintarea in functie, gradul de incredere in sine al angajatilor creste, spun specialistii HR.

Potrivit lui Stephen Moroz, country manager al companiei de recrutare Hudson, angajatii au tendinta de a negocia in momente nepotrivite si din motive nepotrivite.

"Acest lucru se intampla, cel mai frecvent, la nivelul pozitiilor de entry si middle management. Angajatii vad la colegii lor sau la alti angajati care detin pozitii similare in cadrul altor companii salarii mai mari si atunci merg si ei la renegociere. Acestia gresesc, pentru ca momentul potrivit pentru o renegociere vine atunci cand angajatii realizeaza o performanta, si nu pentru ca au vazut la altcineva un salariu mai mare", spune Moroz.

Un studiu realizat de firma de recrutare Ceridian arata ca, la nivel european, peste 15% dintre angajati nu indraznesc sa ceara o marire slariala. Potrivit datelor furnizate de Ceridian, circa 81% dintre angjatii cu varsta de peste 35 de ani au mai mult curaj sa solicite o marire salariala, in timp ce doar 19% dintre angajatii mai tineri negociaza un plus la salariu.

Tinerii par mai interesati de salariile pe care le primesc colegii lor decat de renegocierea propriului salariu. Peste 70% dintre angajatii de pana in 25 de ani sunt dornici sa stie ce salarii primesc colegii si superiorii lor, se mai arata in studiu.

Practici

  • Marirea salariului este parte din proces pentru organizatiile cu sisteme de evaluare
  • Marirea salariului se face arbitrar in firmele fara sistem de evaluare
  • Cele mai frecvente cereri de marire vin din partea angajatilor entry-level, specialistilor si middle-managerilor
  • Renegocierea salariului se face, de cele mai multe ori, dupa un an

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: