Leul are dolarofobie

Data publicarii: 21-07-2008 | Finante-Banci

Aversiunea fata de risc a devenit principala sursa de fluctuatie a monedei nationale. De la inceputul acestui an, cursul mediu al euro a fluctuat intre un maxim de 3,7695, inregistrat in 24 ianuarie, si un minim de 3,5434 lei, atins in 9 iulie.

Pe parcursul acestor prime sapte luni culoarul de fluctuatie a fost insa mult mai larg, in ianuarie euro urcand la aproape 3,84 lei, minimul de 3,52 lei fiind atins in urma cu doua saptamani. Se observa astfel ca piata s-a miscat intr-un culoar de circa 9%, nivel care concorda cu banda de fluctuatie pe care si-a propus-o banca centrala de 10 - 15%.
Evolutia raportului euro/leu nu mai este insa atat de legata de politicile BNR cat de ceea ce se petrece pe marile piete financiare, in special cu paritatea euro/dolar, care da tonul in ceea ce priveste aversiunea fata de risc a investitorilor straini.

Sa ne amintim ca in urma cu un an euro testa pragul de 3 lei, cursul coborand pana la un minim de 3,1112 lei, moneda nationala fiind una dintre acelea care inregistrau cele mai ridicate rate de crestere fata de cea unica, doar interventiile BNR, care cumpara cantitati mari de valuta, oprind-o dintr-un efemer mars triumfal. A venit insa puternica criza "subprime" americana care a franat si mai mult aprecierea leului, fondurile institutionale straine dar si speculatorii iesind rapid din piata romaneasca pentru a-si limita pierderile de pe cele externe.

"Aversiunea fata de risc" a devenit principala sursa de fluctuatie a leului, investitorii cautand alte plasamente, precum aurul, care urca in martie pana la 1.033,90 dolari, pentru a se acoperi in fata cresterii spectaculoase a preturilor la titei dar si a mentinerii neincrederii in economia americana, in ciuda "taierilor" repetate ale dobanzilor de catre Rezerva Federala.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: