Romanii prefera angajatorii locali celor straini

Data publicarii: 21-07-2008 | HR/Cariere

Peste o treime dintre romani ar prefera sa lucreze intr-o companie locala, fata de doar 19% care ar alege sa fie angajatii unei firme straine in Romania, arata un sondaj efectuat in tarile central si est-europene de Bank Austria, membra a grupului Unicredit.

Astfel, intrebati care ar fi solutia optima pentru cariera profesionala, in urmatorii ani, 34% dintre romanii intrebati ar prefera un angajator local.

"Barometrul Atitudinal" realizat de Bank Austria este un studiu efectuat pe un esantion de 15.000 de persoane, din 15 tari - 14 din Europa Centrala si de Est si Austria.

La polul opus se situeaza polonezii, care sunt singurii din regiune care ar dori, in numar mai mare, un angajator strain (39%), in detrimentul unuia local (19%).

Turcii agreeaza, in egala masura (cate 18%), un angajator strain si unul local, iar cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie straina sunt ucrainenii.

Astfel, doar 9% dintre ei ar prefera un angajator strain, in timp ce 49% din ucrainenii intrebati spun ca s-ar vedea mai degarba lucrand pentru o firma locala.

Potrivit aceluiasi sondaj, 13% dintre romanii intrebati ar prefera sa ajunga sa lucreze in strainatate, fata de 15% dintre slovaci si maghiari si doar 4% dintre kazahi, respectiv 5% dintre austrieci.

Pe de alta parte, pe esantionul de tineri, cu varste de pana la 30 de ani, 20% dintre romani au raspuns ca ar vrea sa mearga sa munceasca peste granitele tarii.

In privinta initiativelor antreprenoriale, romanii se situeaza, in regiune, la mijlocul clasamentului. Astfel, 17% dintre romanii intrebati ar dori sa isi conduca propria afacere, fata de 38% dintre turci si doar 6% dintre bosniaci, respectiv 8% dintre ucraineni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: