Romanii vor ajunge pe autostrada la Budapesta in 2012

Data publicarii: 22-07-2008 | Diverse

Romania ar putea avea o legatura rutiera directa cu UE, la standard de autostrada, de-abia din 2012, noteaza Cotidianul. In 2004, in platforma sa electorala, Alianta D.A. a promis cel putin "prima cale din autostrada Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti, inclusiv variantele ocolitoare Pitesti, Sibiu, Sebes, Orastie si Deva", adica 459 de kilometri de autostrada. In anii scursi nu s-a facut mai nimic. Mai precis, au fost necesari patru ani pentru asigurarea finantarii pentru aproximativ 40 de kilometri de autostrada intre Timisoara si Arad, pentru organizarea a doua licitatii, inca nedefinitivate, si pentru realizarea catorva studii de fezabilitate.

Pe majoritatea tronsoanelor, lucrarile vor demara de-abia in 2010, deoarece anul viitor va fi dedicat obtinerii aprobarii UE pentru finantarea lucrarilor din fonduri structurale, organizarii de licitatii si negocierii unei concesiuni dificile intre Pitesti si Sibiu.

Cum realizarea unui tronson de autostrada dureaza intre 24 si 36 de luni, in functie de complexitatea si lungimea acestuia, rezulta ca autostrada va fi gata integral cel mai devreme in 2012-2013. Romania ar putea avea o intarziere de un an fata de Ungaria, care s-a angajat ca in 2012 sa aduca la granita noastra, adica la Nadlac, autostrada Budapesta-Szeged-Mako. Singurul tronson de autostrada pe care proiectul este ceva mai avansat este Arad-Timisoara.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a precalificat sase consortii pentru faza a doua a licitatiei, iar la jumatatea lunii august vor fi deschise ofertele financiare. Valoarea lucrarilor este estimata in jurul a 270 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vin dintr-un imprumut acordat de Banca Europeana de Investitii (BEI), iar restul de la bugetul de stat, cu titlul de cofinantare. Proiectul include constructia a 32 km de autostrada, a 24 poduri si pasaje si a unui nod rutier. Lucrarile vor incepe anul viitor si vor dura doi ani.

Pentru centura Arad, celalalt tronson unde proiectul este ceva mai avansat, s-au precalificat patru asocieri. Lucrarile vor demara de asemenea anul viitor, iar valoarea acestora se va situa in jurul a 115 milioane de euro, dintre care 90 de milioane de euro vin de la BEI, iar restul de la bugetul de stat. CNADNR a mai depus in aceasta luna o cerere de finantare la BEI pentru o portiune de 43 de kilometri intre Timisoara si Lugoj, valoarea lucrarilor fiind de aproximativ 300 de milioane de euro. O cerere de finantare a lucrarilor pe acest tronson din fonduri structurale a fost depusa si la UE, pentru 227 de milioane de euro. Lucrarile ar putea incepe cel mai devreme anul viitor, luand in considerare ca UE are nevoie de trei-sase luni pentru a aproba o cerere de fonduri, iar apoi trebuie facute licitatii.

Pentru celelalte tronsoane ale autostrazii, inclusiv Arad-Nadlac (la granita cu Ungaria), care vor fi realizate din fonduri UE, anul 2008 este pierdut. Pentru aceste tronsoane, a caror lungime este de aproximativ 250 de kilometri, Ministerul Transporturilor nu a depus cereri de finantare. Barna Tanczos, secretar de stat in aceasta institutie, spune ca cererile vor fi depuse in toamna acestui an si ca nu este nevoie sa asteptam aprobarea oficiala a UE pentru a demara licitatiile. Ele vor putea demara pe baza unui accept informal, spune acesta.

Cel mai probabil, lucrarile vor incepe de-abia in 2010, urmand sa fie incheiate in 2011-2012, in functie de termenele cerute constructorilor, de regula intre 24 si 36 de luni. Portiunea Pitesti-Sibiu, de aproximativ 100 de kilometri, va fi realizata prin concesiune, procedura care va demara in toamna acestui an. Negocierea concesiunii, pe durata a aproximativ un an, si efectuarea lucrarilor, etapa care va lua alti trei ani, vor face ca aceasta portiune sa fie definitivata cel mai devreme la finele anului 2012.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: